Стотици софиянци присъстваха на тържественото честване по повод 24 май, въпреки дъжда

12:54, 24 май 17 / Култура 25 776 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Въпреки лошото време, стотици софиянци се събраха пред Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий ”, за да почетат Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Впечатление направиха изключителни мерки за сигурност. Полицията и охраната на мероприятието претърсваха щателно абсолютно всички участници в тържеството. Периметърът около паметника на Светите братя беше отцепен дори и за автобусите на градския транспорт. 

Сред официалните гости пред Националната библиотека бяха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, президентът Румен Радев, народни представители, кметът на София Йорданка Фандъкова, учени от БАН, общински съветници, културни дейци и общественици, деца от софийски училища, много учители и родители.

Тържеството започна под звуците на химна на българската просвета „Върви народе възродени”. Веднага след това, Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит отслужи празничен молебен за благопреуспяване на учащите се и всички деятели на просветата, науката и културата. Към запазване и езика бяха насочени и речите на официалните лица.

Снимка: Topnovini.bg

В началото кметът на София Йорданка Фандъкова започна изказването си с трагедията в Манчестър.

"Днес отбелязваме най-хубавия българския празник - Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура. В този момент обаче, десетки семейства в един друг голям европейски град - Манчестър, скърбят за своите деца и близки, загинали в чудовищен атентат срещу човечеството. Изпращаме им сили и изразяваме нашата съпричастност".

Столичният кмет подчерта, че именно децата, които тепърва се учат да четат и пишат, са пазителите на словото. „Трябва да го знаете, защото вашите желания и любопитство са разказите за нашето бъдеще". След това Фандъкова се обърна към децата с призив да пазят словото.

Според кмета, можем да сме успешни можем само чрез модерно и качествено образование. "Радвам се, че сега образованието е изведено като национален приоритет. Вярвам, че това усилие ще получи подкрепа от цялото общество: професионалисти, родители, бизнес", завърши Фандъкова.

Президентът Румен Радев от своя страна наблегна в словото си на силата на езика и думите. "Езикът е нашата щастлива орис по рождение. Ще си позволя да перифразирам Апостола: думите са в нас и ние сме в думите, те нас обръщат и ние тях обръщаме. В трудни години езикът е червената нишка към свободата. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава".

Снимка: Topnovini.bg

Той заостри вниманието и на прекомерната употреба на чуждици. "Когато духът линее, езикът страда с нас. Страда от правописа ни. Осиромашава речникът му, занемарява се граматиката, като в запуснат дом в него се заселват неканени чуждици".

Президентът все пак беше оптимист за бъдещето на българския език.

"Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на „неразумните юроди“, които не умеят да боравят с думите му. Защото винаги ще има милиони хора, тук и далеч от Родината, които ще пишат и дишат с ритъма на българския стих, ще играят с думите и ще сънуват на български".

Деца от столичното 22 СУ "Г. С. Раковски" рецитираха стихотворението "Аз съм българче". В небето полетяха балони в цветовете на националния трибагреник и с прикрепени букви от българската азбука, които бяха пуснати от ученици. 

Официалната част приключи с изпълнението на химна на Република България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама