Мобилна книжарница за съвременна българска литература потегли от София

19:58, 24 май 17 25 760 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Мобилната книжарница за съвременна българска литература "Думи на 4 гуми" започна днес от София своята обиколка из страната. Това стана точно на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Целта на инициативата е да се популяризира четенето на български автори.

Репортер на Topnovini.bg разговаря с инициатора на проекта - младия български поет Илиян Любимиров, автор на „Нощта е действие“ и „Лято“.

"Това е инициатива, целяща да популяризира съвременната българска литература. 20% от всяка продадена книга ще бъдат дарени на местните библиотеки и читалища. Представяме само българска литература, защото искаме да приучим обществото да си чества авторите, докато са все още сред нас, а не защото отричаме класиците".

Илиян Любомиров - поет

Младият поет обещава да посвети цялото лято на каузата като обиколи над 50 български града. За целта ще се използва бусът, изрисуван от най-добрия български графити артист Nasimo, превърнат по този начин в мобилна книжарница за съвременна българска литература.

"Във всеки град ще вземам със себе си писал или поет, за да правим лични срещи с читателите. Вярвам,че има смисъл в това. Да не говорим, че най-добрата реклама за една книга е личната препоръка."

На въпрос какво мисли един български поет за вече скандално известното издание Pod igoto, Любомиров отговори, че "това е страхотна инициатива".

"Това видео само за един ден е изгледано от 1 мил. души. 800 000 да псуват срещу това, 200 000 да се замислят, 50 000 да спрат да пишат на шльокавица, е страхотно". 

Любомиров е на мнение, че това издание не е закъсняло, защото хората все още продължават да пишат по този начин. 

"Аз получавам средно на ден по 10 съобщения от непознати хора, които нещо да ми кажат, половината от тях са на шльокавица". 

Според него, издателството не си прави реклама, защото за всяка закупена книга "Pod igoto", се подаряват по две книги на български читалища, библиотеки и училища.

[[{"fid":"85773","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Под игото на шльокавицата","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"}}]]

Тази вечер зад щандовете с книги застанаха младите поети и писатели Димана Йорданова, Петър Чуков, Емил Виденски, Константин Трендафилов и Захари Карабашлиев. Всички те раздаваха автографи на хората, които са си купили техни книги.  

В края на този месец мобилната книжарница потегля към морето, а на 30-ти май бусът ще пристигне във Варна. Там, по време на младежкия международен фестивал "Варна Лит", Илиян Любомиров ще гостува с друг млад български автор – Константин Трендафилов, който е и преводачът на шльокавица на Pod igoto.

Интервю с Константин Трендафилов очаквайте утре в Topnovini.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама