Над 600 000 българи страдат от щитовидната жлеза

14:55, 25 май 17 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При първото усещане на безпричинна умора, веднага трябва да се направи изследване на щитовидната жлеза. Това препоръчаха ендокринолози днес в Деня на щитовидната жлеза. Над 600 хиляди българи от 20 до 80-годишна възраст имат нарушение на функцията на тази жлеза с вътрешна секреция, отбеляза и проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология на пресконференция.  В няколко софийски болници днес се правеха безплатни прегледи и ехографии на щитовидната жлеза.
 
Почти всеки трети българин страда от дисфункция на жлезата, но не знаят. Според ендокринолозите нарушенията на щитовидната жлеза имат и много безсимптомни форми. Предполага се, че над 65% от страдащите от намалена или повишена функция на жлезата, не са диагностицирани. Дори при невинното оплакване от умора, трябва да се направят изследвания на хормоните на щитовидната жлеза, препоръчва проф. Борисова. Умората се среща и при намалена, и при повишена функция на щитовидната жлеза. 
 
Много важно е бременната да има нормална секреция на хормони, тъй като плодът в първите 6 месеца от развитието си разчита на майката да бъде снабден чрез плацентата с тиреоидни хормони, каза още специалистът. Тези хормони са нужни за физическото и психическото развитие на детето. Намалената функция на щитовидната жлеза засяга 2 пъти по-често жените. Повишената функция на жлезата се среща 10 пъти по-често при жените, като засяга хора във всички възрасти, най-често в диапазона 20-40 години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама