Къщи в Перник се срутват, институциите нехаят

15:30, 25 май 17 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Къщи в кв. „Рудничар“ в Перник се срутват, нелегалният минен добив е превърнал в ад живота на жителите на този квартал в миньорския град, алармираха с писмо еколози Топновини. На 15 май екологичното здружение „За Земята“ е подало официален сигнал до общината в Перник и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, придружен и от снимков материал.

Близо две години продължава сагата на живеещите в този квартал, след като пропадат две къщи, а други продължават да се напукват. По принцип нелегалният минен добив не е новост за Перник.

Местните жители с лекота могат да изброят многобройните места, където организирано, със знанието и пред очите на всички се добиват въглища незаконно - парка Урса, Стара Тева, Бела вода, Рудничар. По-голямата част от тези галерии се разполагат в имоти, които по официални данни принадлежат на „Мини открит Въгледобив” ЕАД - дружеството, на което е отдадена концесията на Пернишкия въглищен басейн. След едногодишни действия на самозваните миньори се срутва и първата къща. Единствената реакция от общината е да изсели семейството в ново жилище и да постави един полицай на входа на мината,, оплакват се потърпевшите.

Според закона за защита при бедствия Министерски съвет, общината и областната управа се грижат за защитата на живота и здравето на населението, опазването на околната среда и имуществото при бедствия. През август 2016 г. кметът на Перник Вяра Церовска отправя искане до Румяна Бъчварова (зам. министър-председател и министър на вътрешните работи по това време), за отпускане на сума от 256 488 лв., с която да се стабилизира терена в квартал „Рудничар“, тъй като самата община Перник няма възможност да отдели средства. По-нататъшни действия обаче така и не се предприемат, като институциите на по-високо ниво се оправдават с факта, че органът, компетентен да отпусне на сумата, не е заседавал оттогава. Така жителите на Рудничар са оставени на свой риск да преценят дали да обитават имотите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама