Прокуратурата проверява дали на раково болни са давани лекарства с изтекъл срок на годност

16:43, 25 май 17 25 696 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Онкоболни може да са приемали лекарства с изтекъл срок на годност. Това ясно ясно по време на днешния брифинг на държавното обвинение. 

"Ще бъдат положени усилия да се установи дали е допуснато прилагането на лекарствените продукти с изтекъл срок на годност към онкоболните", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Пациентите са разпитвани за това дали са получили лечение, дали са им прилагани съответните лекарствени препарати. Те са потвърдили, че са лежали в болницата, но не са знаели точно какви лекарства са приемали. 

"Затова нашето разследване ще се задълбочи в индивидуалните досиета на хората, за да се установи точно кога, какъв и доставен от кое дружество, медикамент му е бил приложен", допълни говорителят на главния прокурор. 

Днес, след двугодишно разследване, е повдигнато обвинение на д-р Валентин Ангелов - изпълнителен директор на "Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания" - СБАЛОЗ - София. Той е обвинен в безстопанственост, от която за столичната болница са последвали щети в размер на 1 901 561, 86 лева.

Д-р Валентин Ангелов - изпълнителен директор на "СБАЛОЗ" - София

"Доказателствата сочат, че са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства за онкологията. Няма проблем по самото провеждане на процедурите по обществените поръчки. Установено е обаче, че при изпълнението на договорите, е налице разхищение на средства на болницата", каза още Арнаудова.

Установени са няколко изключително фрапиращи нарушения. Заплащани са лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, както и продукти с изтичащ срок на годност. А според сключените договори, е имало възможност фирмата-доставчик да плати неустойка на болницата, но лечебното заведение не е събрало такава.

Според разследващите органи, д-р Ангелов е допуснал да се договарят едни и същи лекарствени продукти на различни цени с различни доставчици. Заплащани са лекарства на цена, която е по-висока от договорената, както и на цена по-висока от посочената като пределна в позитивния лекарствен списък, така и по-висока от тази, която заплаща НЗОК. 

Разследването продължава, като предстои да бъдат разпитани още свидетели. Досега показания са дали много пациенти, лекари и фармацевти. Румяна Арнаудова не изключи възможността, ако се съберат още доказателства, да бъдат повдигнати обвинения и на други длъжности лица от болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама