НХА представя най-новите си издания по случай юбилея си

11:40, 26 май 17 / Култура 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-новите издания на Националната художествена академия (НХА), посветени на нейната 120-та годишнина ще бъдат представени на 29 май (понеделник) 2017 г., от 17:30 ч. в галерия „Академия“. 
На първо място е репрезентативното двуезично издание „120 години Национална художествена академия“, което финализира многогодишен проект с ръководител проф. Виктор Паунов. Книгата се състои от две части – историческа и съвременна. 
 
Работата по първата част започва със събиране на нов документален материал, проучвания в библиотеки и архиви. Следва изследването на основните периоди в историята на Академията от д-р Милена Балчева, проф. д. изк. Чавдар Попов, доц. д-р Бойка Доневска и проф. д-р Бисерка Пенкова. Втората част представя историята и моментното състояние на всички катедри и двете магистърски програми „Дигитални изкуства“ и „Фотография“. 
 
Изданието е богато илюстрирано, с архивни материали и снимки, някои от които до сега непознати на широката публика, както и с произведения на преподаватели и студенти от последните години. Дизайнът на книгата е дело на проф. Кирил Гогов.  Десетият брой на списание „Изкуство и критика“ е събрало проучванията на изкуствоведи и художници, посветени на различни проблеми както от историята на Националната художествена академия, така и на българското изобразително изкуство в миналото и днес. Те бяха изнесени като доклади на научна конференция, посветена на годишнината на НХА в края на миналата година.
 
Изданието „120 години Национална художествена академия“ е финансирано от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г., по програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА за 2016 г. и партньорската програма на Societe Generale Експресбанк и НХА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама