На Балканите са раздвоени около религиозно, културно и расово равенство

12:04, 26 май 17 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В България и балканските общества няма сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расово и културно равенство. Страните на Балканите по-скоро са раздвоени. 45% не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии. 37% пък са съгласни, че съществува превъзходство. По отношение на това дали някои раси превъзхождат други раси отговорите у нас са на практика поделени между съгласие и несъгласие – 44% споделят това мнение, а 45% - не. 50% у нас смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35% са на обратното мнение.

Това са данни от социолгическото изследване Световната асоциация „Галъп интернешънъл“. Мнозинството от хората и мнозинството от страните - общо 66, смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това, в чувствителен дял на изследваните държави общественото мнение по този въпрос е разделено, сочат данните от 40-ото юбилейно издание на глобалното допитване на “Галъп интернешънъл”. 

Основната цел на изследването не е да измери нива на расизъм, нито чувството на културно или религиозно превъзходство. Основният интерес е да се разсъждава върху вътрешните баланси в страните. Очевидно е, че всички онези страни, които се чувстват стабилни и не усещат заплахи, показват по-ниски нива на вяра в религиозно, културно и расово превъзходство. И обратното.

В проучването бе проверено доколко хората се съгласяват, или не се съгласяват с твърденията: “Някои раси превъзхождат други раси”, “Някои религии превъзхождат други религии”, “Някои култури превъзхождат други култури”.

Въпреки преобладаващото убеждение за расово, религиозно и културно равенство, в няколко страни има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство. Сред тези страни личат най-вече страни като Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези страни сумираните отговори „напълно съгласен“ и „по-скоро съгласен“ дават дялове между 50 и 80%. На другия полюс очаквано са най-вече западните общества.

Основните фактори, които стимулират широко разпространеното усещане за неравенство в тези три полета, най-вероятно са: Остри вътрешни конфликти и проблеми в даденото общество, остра външна нестабилност и очакване за интервенция отвън и дълбока трансформация на съответното общество, водеща до дълбоко усещане за несигурност.

"Като цяло, глобалната толерантност към расовите, религиозните и културните различия е доминираща норма. Изключения от тази норма се появяват в страни, нации и региони със сериозни външни и вътрешни конфликти. Има страни, в които регистрираме осезаемо разделение на общественото мнение по тези въпроси и това най-вероятно е индикатор за протичащи в тези общества дълбоки процеси на трансформация", коментира Кънчо Стойчев, президент на „Галъп интернешънъл“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама