Сдружение "Славия": Време е държавата да помогне и на нашия клуб

14:05, 26 май 17 / Спорт 25 738 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Сдружение "Славия", подкрепено от популярни личности и дейци в областта на спорта, културата и науката се обърнаха към ключови държавници с апел да бъде решен проблемът на клуба със стадиона на "белите".

Вече близо година „Славия” няма право да играе домакинските си мачове на стадиона си. Това е така, защото според новите разпоредби на БФС клуб, който няма електрическо осветление на стадиона си, няма право да играе домакинските си мачове на същата арена.

От сдружението дават примери за помощ от страна на изпълнителната власт, а и на местната, в  подкрепа по строежа и основните ремонти на футболните стадиони в страната на места като Разград, Варна, Пловдив, Стара Загора и други.

Знакови фигури на българския спорт, като Албена Денкова, Александър Шаламанов, Ангел Ангелов, Андрей Желязков, Евгения Раданова, Константин Папазов и други са заявили подкрепата си към сдружението.

Ето и пълният текст на обръщението:

До Министър председателя на Република България

До Министъра на младежта и спорта

До кмета на София

Върнете „Славия” в нейния дом

Като привърженици на доказано най-старата родна спортна организация – „Славия”, се обръщаме към Вас.

Вече 104 години „Славия” е нещо много повече от спортна идея и това за пореден път стана ясно на българското общество по време на честванията на вековния юбилей на „белите”, отбелязан с над 50 събития, издаването на 3 документални книги и аудиовизуална трилогия с кулминация от тържествен концерт пред 5000 души в Зала 1 на НДК на 10 април 2013 г. „Славия” винаги е бил клубът на българската интелигенция и това е видно от славната история на дружеството и неговите привърженици. Затова и славизмът е състояние на духа, а не толкова само подкрепа на любимия отбор. Той е начин на живот, в който спортът е средство за възпитание на младите в дух на толерантност и феърплей.

В този смисъл вече близо година „Славия” е възпрепятствана да изпълнява най-важната си мисия – възпитателната. Защото според новите разпоредби на БФС клуб, който няма електрическо осветление на стадиона си, няма право да играе домакинските си мачове на същата арена. И така да присъстват на мачовете на батковците си нямат възможност повечето от над 500-те възпитаници в детско-юношеската школа на „Славия”, една от най-добрите в България. Защото малките слависти, повечето от които са от южните квартали на София между Руски паметник и Витоша, просто нямат възможност да ходят на двубоите на представителния мъжки отбор на националния стадион „Васил Левски”, някои завършващи доста късно вечер.

„Заточението” на „Славия” извън стадиона ú става още по-горчиво и се приема далеч по-трудно на фона на иначе позитивните действия основно на изпълнителната власт, а тук-там и на местната, в явна подкрепа по строежа и основните ремонти на футболните стадиони в страната, изразяващи се основно в изграждане на електрическо осветление.

Примерите в Разград, Варна, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Благоевград, Велико Търново, Русе, Каварна, Монтана, Созопол са достатъчно показателни.

Недоумяваме защо в този дълъг, и вероятно не съвсем изчерпателен списък, не е и любимата ни „Славия”?! Заслугите на клуба към българския спорт, които трудно могат да бъдат сравнени със стореното от всички изброени по-горе, могат да бъдат достатъчно основание за намиране позитивно решение държавата да подпомогне модернизирането на стадион „Славия”.

Така изпълнителната власт освен справедливост ще демонстрира и отношение към отстояването на здравите морални устои в българския спорт.

Поставени преди 104 години от първите слависти и отстоявани и до днес от техните наследници.

С уважение и надежда:

Кирил Стоименов

Председател на Сдружение „Славия"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама