Терористи може да са преминали през Летище София

14:07, 26 май 17 25 753 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Двама чужденци, активно подпомагани от български гранични полицаи, са участвали в организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти през Летище София. Каналът е изключително опасен, защото през него е можело да бъде преведен абсолютно всеки, включително и опасни терористи. Това разкриха днес на брифинг от Прокуратурата, МВР и ДАНС. Засега не е установено дали чужденците са били задържани в чужбина, нито колко души са минали през канала.

"Уникален канал. За пръв път има трафик на хора през аерогара София. Не е преувеличено да се каже, че тези престъпления застрашават националната сигурност на страната. По начина, по който е организиран този канал, е можело да бъде преведен абсолютно всеки, включително и Ал Багдади (лидерът на „Ислямска държава”)". Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. 

Организаторите са двама чужди граждани от Бангладеш, които живеят у нас от около 10 години. Единият притежава статут на постоянно пребиваващ, а другият има хуманитарен статут. Те са набирали лицата, които е трябвало да бъдат преведени и вкарани в страни от Европейския съюз. Изпращали са снимките на граничните полицаи, за да имат предварителна представа как изглеждат хората, които ще преминат нашата граница. От граничарите е получавана информация с кой полет, в колко часа, на кое гише и при кой граничен полицай те да преминат на аерогара София. Много често това е ставало с неистински документи. Ако е нямало такива, е било достатъчно да се подаде само някакъв предмет за пред камерите, за да се симулира, че се представят документи за самоличност. По този начин тези хора са влизали в България. По идентичен начин те са "изкарвани от страната". За да може да преминат необезпокоявани, са били са отваряни специални, странични гишета. Трафикираните чужденци престоявали у нас известно време. Участниците в престъпната схема ги настанявали в собствените си домове или в хостели.

Цената за влизане в България е била 5000 евро човек, а още толкова са давани, за да бъдат изведени от страната ни. Вчера е бил задържан и един граничните полицаи в момент на получаване на част от тази сума - 2000 евро.

Специализираната съвместна акция на ДАНС, МВР и Столична дирекция на МВР се е провела снощи на столичния бул. „Александър Стамболийски“. Задържан е и организаторът на канала, който е чужд гражданин. Арестувани са и двама чужденци без документи, които са част от хората, на които е помогнато да влязат незаконно в страната ни.

Гешев разкри, че в момента се разпитват четирима чуждени и петима гранични полицаи, но "това не е окончателният кръг на лицата, с които ще се провеждат процесуално-следствени действия". Към края на днешния ден ще стане ясно кои и колко ще бъдат обвиняемите.  

"По случая ще се вземе отношение и към други служители, които с бездействието и безучастието си са подпомагали този канал", добави Гешев.

При операцията са били открити печати, документи за самоличност, включително и студентски книжки от университети от Европейския съюз. В момента усилено се работи, за да се установи колко и какви хора са успели да преминат през страната ни през този канал. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама