Нов колективен договор вдига заплатите в детски градини и ясли в София

15:08, 26 май 17 25 3844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скачат заплатите на работещите в общинските детски ясли, здравните кабинети в детските градини и училища, и млечни кухни. Увеличението е от 650 лв. на 715 лв., което с 14% средно увеличение. По-високо заплащане ще е на базата на новия Колективен трудов договор. Той бе подписан днес между Столична община и синдикалните организации на специалистите по детско и училищно здравеопазване към КНСБ и КТ "Подкрепа", съобщиха от Столичната община.
 
За медицинските сестри, акушерки, инструктори по хранене и други здравни специалисти заплатите от 530 лв. стават минимум 605 лв. Педагозите в самостоятелните детски ясли ще получават най-малко 580 лв., при 530 лв. досега. Заради работата при специфични условия на труд се увеличават и годишните отпуски на служителите в яслите. Лекари, сестри, инструктори по хранене и педагози в детските ясли вече ще имат право на 24 работни дни отпуск. Досега той беше 15 работни дни.
 
Според подписания КТД работодателите трябва да осигуряват безплатно работно облекло (на стойност 420 лв.), които служителите получават под формата на ваучери. Досега се правеха обществени поръчки за облеклото. При придобиване на право на пенсия и прекратяване на трудовото правоотношение, служителите ще имат право на обезщетение в размер на две брутни заплати.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама