Проповядването на радикален ислям да се наказва със затвор предлагат от ОП

19:32, 26 май 17 25 636 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

От една до пет години затвор и глоба от 5000 лева за хората, които проповядват радикален ислям у нас. Такова предложение внесоха в деловодството на Народното събрание от парламентарната група на "Обединените патриоти".

От коалицията предлагат още криминализиране на склоняването и подбуждането към носене на облекло, покриващо частично или изцяло лицето . За такова деяние в законопроекта се предлага затвор от една до четири години, глоба до 10 000 лв., както и обществено порицание.

"Съществуват два вида ислям - традиционният ислям, който е присъщ и за мюсюлманите в България от векове, и новият тип радикален ислям, който е едно модерно явление, на не повече от три десетилетия. Едното е религия, другото е радикална идеология, която е базирана на исляма", обясняват мотивите си националистите.

„В много отношения радикалния ислям противоречи на ислямската религия, както е описана в Корана и другите класически източници", пишат още "Обединените патриоти".

“Основното, по което следва да различаваме религията от идеологията, са целите, които си поставя, и средствата, с които се стреми да ги постигне. 

Докато при религията всичко е насочено към духовно усъвършенстване, а материалният свят е оставен на втори план, то при идеологията акцентът е обърнат.

Там се налага тезата, че на база на избрани религиозни постулати трябва да бъде променен политически светът", се посочва в мотивите към предлаганите поправки на Наказателния кодекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама