Бившият шеф на СРС: Прокурорите са в ступор от страх

13:32, 27 май 17 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Явно сме свикнали с това нашият дом да бъде кочина и това ни харесва, само единици са недоволни. Това коментира бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов пред bTV по повод процесите в съдебната система. Той подаде оставка заради отношението на Висшия съдебен съвет към най-натовареното съдилище в България, след което кадровият орган започна проверки срещу него по подозрение в различни нарушения.

Лалов обаче сподели, че няма притеснения: „Когато изискваш някой да направи нещо невъзможно, нещо, за което си длъжен да осигуриш условия и го сочиш с пръст и го накажеш – това не може да стане”. Той се закани, че ще търси отговорност на тези, които са очернили името му.

Магистратът сподели разочарованието си от факта, че трудът му като административен ръководител не е бил отбелязан по време на вчерашната проверка на новата сграда на СРС в бившето „Военно НДК”, в която участваха премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Истината е, че Борисов отпусна тези пари за ремонт на сградата, защото дължи това – не защото разбира важността на правосъдието, а за да се режат ленти”, коментира юристът. По думите му Стефан Милев е „натрапен” от ВСС за председател на съда, а Сотир Цацаров „не си е мръднал пръста”.

По отношение на главния прокурор Лалов посочи, че трябва да има механизъм за обществен контрол над дейността му. „По „ЦУМ-гейт” не се намери един прокурор, който да образува проверка. Тези хора са в ступор от страх (…) Аз познавам много достойни млади хора, които ги е страх – как да рискуват кариерата си?”, коментира бившият шеф на СРС.По думите му е скандално, че Цацаров е отказал да даде обяснение за срещите си с бизнесмени, защото човек без притеснения за действията си би трябвало да свали картите на масата.

Преди дни стана ясно, че 4 извънпарламентарни партии са поискали от еврокомисията да реагира на скандала „ЦУМ-гейт” и на съмненията, че изборът на новия съдебен съвет е манипулиран. „Трагично е, че трябва да молим съседа да оправя нашите бакии”, коментира съдията, който подчерта, че смята себе си за един от „добрите”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама