Колекционер от Германия пристигна за автомобилния ретро парад в София

16:19, 27 май 17 25 1442 Шрифт:
Автор:

Автомобилен ретро парад събра стотици лъскави автомобили и мотоциклети пред катедралата "Александър Невски" в София.  Дъждът и лошото време изобщо не попречиха на доброто настроение и блясъка на ретро уникатите. Организатори на събитието бяха Български автомобилен клуб "Ретро" и Столична община. Най-старият автомобил бе Ситроен от 1939 г. Изложението е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

"Много автомобили и мотоциклети бяха наградени, но не това е най-важното. Парадът премина под наслов "Безапасно, толерантно и отговорно шофиране". Тези автомобили и мотоциклети са се запазили от онези времена благодарение на качествата на техните шофьори. И ние всички трябва да бъдем толерантни по пътищата и да спрем войната", заяви председателят на клуб "Ретро" Ваня Гюдерова пред topnovini.bg

 

На парада присъстваха зам.-министърът на транспорта Попов, зам.-кметът на София Евгени Крусев, както и доайенът в автомобилния спорт в България Илия Чубриков. Като професионалист той оглеждаше е се възхищаваше на автомобилните бижута. Организаторите му оказаха честа той да награди в една от категориите. Призът от ръцете на Чубриков получи Илия Гайдев от София, който участва на парада с 13 автомобила. 

 

Най-голямата атракция пък беше Мария Ботева от Пътна полиция, която бе на парада на стари автомобили с реставрирана, уникална бебешка количка от миналия век. "Идеята е да не забравяме, че трябва да пазим децата", коментира Ваня Гюдерова. Ботева също получи награда. 

 

Купата на кмета на София получи пристигналия от Германия Вили Уолсман с купе  "Богвард Изабела". Сред ценителите на ретро автомобилистите бе забелязан и Владо Илиев, председател на Българската федерация по автомобилен спорт. Тази година организацията навършва 60 години от създаването си.

При мотоциклетите наградени бяха машина "Аво" от 1958 г. и пристигналия от Стара Загора колекционер с "Хот род". На 9, 10 и 11 юни Българският автомобилен клуб "Ретро" организира и ретро рали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама