Срещата на Григор Димитров с Робер е под №3 на централния корт

11:18, 28 май 17 / Спорт 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вторият турнир от Големия Шлем „Ролан Гарос“ със сигурност ще прикове вниманието на всички тенис фенове по света. Започват двубоите от първия кръг на основната схема (12 ч. българско време). Днес третата среща на корт „Филип Шатрие“ е с българско участие – Григор Димитров срещу представителя на домакините Стефан Робер.

За любителите на тениса може би ще бъде интересно да знаят, че парижкият комплекс „Ролан Гарос“ е кръстен на името на френски авиатор от Първата световна война, който пръв прелетява Средиземно море, сваля пет вражески самолета със създадената от него специална картечница. Получил е прозвището „Ас“.

Комплексът  е разположен върху 85 декара, има 20 корта, три са във формата на стадиони. Настилката е червен клей и се смята от специалистите като най-добрата от този вид. Трите бижута са „Филип Шатрие“, „Сюзан Ленглен“ и корт №1.

Корт „Филип Шатрие“ е построен през 1928 г. Първоначално е имал 15 166 места за сядане, но е намален на 14 830 заради построените специални коментаторски кабини за журналистите. До 1998 г. просто е наричан Централен корт, но е преименуван на името на дългогодишния президент на Френската федерация заради заслугата му тенисът да се завърне в олимпийското семейство през 1988 г. на игрите в Сеул. Всяка от четирите трибуни носи името на големите френски тенисисти Жак Брюнон, Жан Боротра, Анри Коше и Рене Лакост. Те са наричани още „Четиримата мускетари“ и в тяхна чест мъжката купа носи това имe.

 

Корт „Сюзан Ленглен“ е втори по значимост, с 10 068 зрителски места, но определян като най-красивият. Построен е през 1994 г. , като първоначално са го наричали корт „А“, но получава името на най-великата френска тенисистка Сюзан Ленглен – притежателка по шест титли на „Ролан Гарос“ и „Уимбълдън“, общо 31, печели два олимпийски златни медала от Антверпен през 1920 г. Заболява от левкимия, ослепява и умира от пернициозна анемия.  Женската купа носи нейното име. Кортът има подземна напоителна система, която контролира влажността на повърхността на настилката.

Корт №1 е трети по големина и има само 3800 зрителски места.  Построен е през 1980 г. и заради близостта на седалките е любим на тенисфеновете, които създават невероятна атмосфера на не един и два мача.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама