В понеделник въздухът в София е в норма

09:40, 29 май 17 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въздухът в София в понеделник е в норма и няма замърсявания. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Околна среда" пред bTV. "В момента концентрацията на Финни прахови частици (ФПЧ) е в нормата, така е и с другите емисии, замърсители на въздуха", заявиха от ИА "Околна среда", която има 6 мониторингови станции в София.

Вече седма година Столична община изпълнявала Програмата за качеството на атмосферния въздух, но резултати още не се виждат. За програмата се похвали зам.-кметът на столицата Евгени Крусев. той потвърди, че общината ще продължи с приетите мерки за изпълнението на Програмата, като целта е да се запази чист въздуха.  Досега обаче се оказва, че и приетите от СОС мерки са трудно изпълними - безплатен градски транспорт, без стари автомобили в центъра на града и изграждане на нови велоалеи.

Според зам.-кмета големият проблем бил с липсата на техника и газанализатори в пунктовете, където автомобилите минават на преглед. затова Столична община ще закупи газанализатори на полицаи и служители на Автомобилна администрация, за да проверяват и контролират старите автомобили.

"Имаме средствата и сме в активни преговори с КАТ и Автомобилна администрация. Очакваме последните технически детайли на апаратите, за ги остойностим и да ги купим", заяви Крусев. Според него те ще струват десетки хиляди левове. Засега най-сигурната мярка за Качеството на атмосферния въздух в София е задължителният доклад на кмета по екология на всеки три месеца. Това реши на последната си сесия на 18 май СОС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама