От днес до 2 юни София е световна столица на виното

15:37, 29 май 17 25 847 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

В София беше открито 40-то юбилейно издание на Международния конгрес по винарство и лозарство. 

На събитието присъстваха над 1000 гости от цял свят, сред които д-р Моника Кристман – президент на Международната организация по лозата и виното и българските министри на земеделието, горите и храните Румен Порожанов и на туризма Николина Ангелкова. 

Церемонията започна с изпълнение на гайди, последвано от изреждане на родни сортове вина, спечелили златни и сребърни медали в престижни световни конкурси през 2016 г.

 

Според министър Порожанов, провеждането на конгреса в България е ярък знак, който потвърждава централното място на страната ни във винопроизводството и ще засили винения туризъм у нас.

„Лозаро-винарския сектор е водещ в земеделието на страната ни и заслужава да заеме своето място в изграждането на икономическата ни политика.“ 

Порожанов подчерта, че провеждането на конгреса е плод на съвместни усилия между неговото министерство и това на туризма.

„Целта беше една: България да не е само предпочитана, а и любима туристическа дестинация. Уверен съм, че двете институции ще продължим да работим активно за развитие на винения туризъм в България.“

 

От своя страна, Николина Ангелкова също подчерта, че обединяването на усилията между Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на туризма очертават ефективни политики в позиционирането на България като значим туристически бранд.

„Страната ни има всички предпоставки да се превърне в една от най-предпочитаните дестинации за винен туризъм, историята го доказа. Нашето вино има славата на качествена и предпочитана напитка.“ 

Ангелкова припомни, че вино по нашите земи има от преди повече от 9000 години и ние трябва да се гордеем с това. Успехи в тази област, по думите й, не липсват и днес.

 

„На територията на страната в момента има над 230 винарски изби, които спомагат винения туризъм да се развива и да представят България като предпочитана туристическа дестинация. Вече имаме и опит в продуктова стратегия за насърчаване на специализираните видове туризъм, водещи сред които е виненият.“ 

Ангелкова даде пример за развитието на този вид туризъм с участието на страната ни в проекта „Европейските културни маршрути в средното и долното течение на река Дунав по пътя на римските императори и по пътя на виното“, който е успешно реализиран през 2013-та година.

Министърът на туризма беше категорична, че сътрудничеството на оглавяваното от нея ведомство с Министерството на земеделието, храните и горите ще продължи, а е една от целите е разработването на винените дестинации, защото чуждестранните гости неизменно проявяват интерес към местните ни продукти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама