БАН: България е зависима от външни сили заради слабата си икономика

16:39, 29 май 17 25 913 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Институтът за икономически изследвания при БАН представи оценките за 2016 г. и очакванията за настоящата година по време на годишния си доклад за икономическо развитие и политики в България.

„България е силно зависима от външните среди, защото има слаба икономика“, заяви доц. Виктор Йоцов, ръководител на проекта за изработване на годишния доклад.

Той отчете забавяне на растежа на световната икономика през 2016 година и предвиди бавно възстановяване през следващите години. Според него, неясноти будят новата администрация в САЩ и Брекзит-а в Англия.

През октомври тази година българският научен институт си е поставил за цел да даде прогноза за отражението на Брекзит. По отношение на пътувания, студентска миграция е редица други параметри, които тепърва ще бъдат изследвани.

"Основните опасения относно САЩ идват по линия на заявен протекционизъм. Много често в изказванията на Доналд Тръмп и хора от неговата администрация се усещат такива нотки. Това ще доведе до противоречиви ефекти. В Щатите в краткосрочен план може да имат положителен ефект, съчетано с фискални импулси. От гледна точка на глобалната икономика обаче, нещата са различни. Като добавим към това и пренасочването на китайската икономика и насочването на тяхното производство към вътрешно потребление и по-малко към износ, това дава отражение на цените на суровините. В нашата експортна листа те преобладават като дял и неминуемо това ще има отражение и върху нашата страна“, смята Йоцов.

По думите му, в резултат от глобалната финансова криза се забелязва намаляване на значението на външната търговия. 

"Ако темповете на растеж превъзхождаха тези на глобалното производство, понякога двукратно, сега те почти са се изравнили. За нас като малка икономика, която доскоро разчиташе на износа като сериозен фактор за растеж това ще даде отражение.“

Според Йоцов, експортният ни потенциал намалява. Затова трябва да търсим други фактори на растеж.

По отношение на глобалните тенденции, очакванията са, че икономическата активност, измерена чрез БВП, ще се ускори най-вече поради плавното нарастване на БВП в САЩ и еврозоната. Темповете обаче, ще останат в рамките на 3-4%.

"Очакваме външното търсене леко да се подобри в средносрочен план", посочи Йоцов.

Той прогнозира, че през 2017 г. растежът на БВП ще достигне малко над 3%, което е неудовлетворително. Можем да очакваме малко увеличение на цените. Прогнозите са и за слабо нарастване на заетостта с темпове около половин процент.

От Института за икономически изследвания при БАН посочват още, че в средносрочен план фискалната политика е изправена пред сериозни предизвикателства и това налага отговорни политически решения.

Приоритет на правителството трябва да е избягването на прекомерно дефицитно харчене и недопускането на навлизане на икономиката в дългова спирала, категорични са учените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама