В акредитирани лаборатории анализират купените от Европа храни

14:31, 30 май 17 25 419 Шрифт:
Автор:

В няколко български лаборатории ще бъдат изследвани храните закупени от Европа. Всички те са акредитирани и с резултатите от тях България ще може да обяви претенции към ЕК. Това съобщиха за Topnovini.bg от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

В събота премиерът Бойко Борисов обяви на извънредно заседание на МС, че трябва да се действа бързо, за да се установят разликите в храните за Западна Европа и тези в Източната част на континента. Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пък потвърди, че в средата на юни ще станат ясни резултатите от анализите.

Млечните продукти ще бъдат анализирани за протеини и растителни мазнини в лабораторията на БАБХ на "Пенчо Славейков". Шоколадът най-вероятно ще се изследва за какао и в Центъра за здраве. Общото е, че всички храни, закупени от Европа ще се изследват за качествени показатели. Засега не стои въпросът за безопасността, казаха от БАБХ. Първоначално назначената работна група ще анализира етикетите на храните, след което ще определи за какво да бъдат изследвани и методите. 

Една от линезираните ни лаборатории е тази на "Искърско шосе". Тя разполага с най-модерна апаратура и резултатите от нея се признават от ЕК. Най-често в нея се правят анализи за безопасност на храните. Със сигурност обаче анализат на етикетите за съдържанието на храните ще определи за какви показатели да се анализират тези продукти. 

Първи срещу големите хранителни производители се обявиха словенците, които твърдяха, че има разлика в съдържанието на продуктите в Западна и Източна Европа. В България това бе потвърдено и от федерацията на потребителите. Например в шоколада, който е в нашите магазини има по-малко съдържание на какао. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама