Отиде си от този свят човекът епоха в гребането

15:21, 30 май 17 25 974 Шрифт:
Автор:

Спортният свят се раздели с един от най-емблематичните български треньори. След няколко байпаса и инсулт този свят напусна Николай Здравков-Бизона.

„Цялата ми спортна кариера е преминала под негово ръководство“, сподели за Топновини олимпийската шампионка на двойка скул Здравка Йорданова. Заедно със Светла Оцетова тя поставя началото на златната олимпийска диря в Монреал през 1976 г. Здравков е и треньор на първите световни шампиони в българското гребане – Теодор Мрънков, Димитър Янакиев с рулеви Стефан Стойков.

Според Йорданова, всички най-големи успехи у нас са свързани с него. „Той е човекът епоха, който от нулево ниво отведе спорта ни до върховете и по нас се равняваха в целия свят“, твърди тя.

Здравков, който е бил скиор алпиец, е определян от неговите състезатели като всестранно развита личност. Прякорът му Бизона е от студентските години и идва от желанието винаги да пробива сам в живота.

Всеобщо е мнението, че Здравков след 1989 г. не е получил нужното признание, което е намерил като треньор в Испания и Португалия. Негласно неговото име е поставяно до това на покойния Иван Абаджиев, треньор №1 на миналия век и на Нешка Робева.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама