Първата линейка със супер модерна апаратура за новородени тръгна в България

17:09, 31 май 17 25 1824 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

31 май ще остане в историята на България като първия ден на единствената засега у нас линейка със супер модерна апаратура за новородени. Медицинското оборудване в нея струва 150 000 лв. и ще може да се превозват и недоносени новородени. 

Спешният автомобил е пригоден към спецификите на различните възрастови категории деца. Той разполага с две носилки, едната е за ултра модерен кувьоз. 

Мониторът, който отразява жизнените показатели, е специално пригоден за малките пациенти. Той разполага с умалени маншети за кръвно налягане, по-малки електроди и пулсоксиметри, както и по-особен дефибрилатор. 

Снимка: Антоан Николов, Topnovini.bg

Всяка година повече от 250 новородени българчета, в това число и недоносени, постъпват в клиниката за спешно и планово специализирано хирургично лечение в УМБАЛ "Пирогов". Като елитно звено в областта на спешната и плановата детска хирургия и граничните специалности, клиниката ежегодно приема за довършващо лечение между 100 и 120 деца от различни болнични центрове в страната. 

Голяма част от тях са в клинични състояния, изискващи осигуряване на транспортни възможности за адекватни реанимационни дейности. Затова бенифициент на четвъртата благотворителна кампания на сдружение "Кауза" стана именно клиниката по детска хирургия към Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов".

"Транспортирането на болен пациент, на каквото и да било разстояние, е предизвикателство само по себе си. А за транспортирането на болно бебе се изисква невероятна смелост. За един такъв много труден чисто медицински процес, тази линейка ще подпомогне изключително много колегите ми. Шапки долу за организаторите на кампанията и за всички, които дарители", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по време на представянето на линейката.

Председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева заяви пред репортер на Topnovini.bg, че "това е първата специализирана педиатрична линейка в страната, която в направена, според спецификата на детския организъм". 

Тя добави, че всяка университетска болница в страната трябва да разполага с подобна линейка за вторичен болничен транспорт. 

Снимка: Антоан Николов, Topnovini.bg

"Колегите ни изпитват голяма трудност, особено с недоносените новородени, защото в България има само няколко линейки, на които кувьозите са фиксирани за носилката. Апаратите за изкуствена вентилация на кувьоза трудно се адаптират към наличните на центровете за спешна медицинска помощ апарати. Понякога се налага колегите ми на ръка да обдишват километри наред малкия пациент. Всичко това създава несигурност и излишен стрес. Ако има една истинска линейка, такава каквато има в Америка и в Европа, ще бъде много по-лесно да се транспортират тези пациенти. Много по-спокойни ще бъдем в работата си", заяви д-р Кателиева.

По думите й в момента по-скоро е реалистично линейките в страната да се оборудват с реанимационни чанти.

"Сбъднахме и още една наша мечта - да направим първата детска спешна чанта. Оборудвахме я, за да може много бързо да се ориентираме при спешни състояния. Това, което искаме ние спешните медици, е такива чанти да има във всички реанимационни линейки в страната. Това са 90 екипа, които ако имат такива реанимационни чанти, които са специфични, ще можем доста по-бързо да се ориентираме за едно дете, което е в животозастрашаващо състояние - какви медикаменти и в какво количество да прилагаме, за да му спасим живота", обясни д-р Кателиева.

Така от днес чисто новата педиатрична линейка вече се отзовава на спешни случаи, за да накара родителите на най-малките пациенти да се чувстват спокойни и сигурни. Организаторите от сдружение "Кауза" се надяват, че с доброто си дело ще вдъхновят и други да помогнат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама