На бал с носия - защо не!

Напоследък се забелязва нова тенденция сред една определена клика от общественици, а именно опитът да се профанизира носенето на български народни носии. Конкретният повод да се чуят отново пискливите гласчета на елитарно-снобарските среди в България, станаха абитуриенти, облечени в автентични български костюми.

Основната теза на въпросните объркани човечета е, че носиите не са духът на "модерността" и ни връщат към "селското" начало. Като цяло, всяко споменаване на нещо „селско“ дълбоко обижда и отвращава новоизлюпените „елити“. Няма да се впускам в обяснения кои са тези хора, не защото по някакъв начин ме притеснява тяхната реакция, а по простата причина, че няма никакъв смисъл. Така или иначе те са достатъчно известни, заради непрекъснатото си досадно шумно и крещящо присъствие в българската обществена действителност. Затова и нямам намерение да им правя допълнителна реклама, защото както знаем за подобни хора лоша реклама няма.

Друг е въпросът дали целият излят „хейт“ (изразявам се модерно, за да ме разберат новоизлюпените "елити") е безплатен или не. Без да навлизам дълбоко в конспиративни теории, за всеки един българин е ясно, че традициите на даден народ са в основата на неговата идентичност и не са по-вкуса на външния свят. Още повече в едно глобализирано общество, в което националните идентичности и устои са само пречка към „прогреса“. 

В България работят чужди организации, които имат сериозно участие вече дори в образователната и съдебна система на страната. Свързаностите на въпросните лица с подобни организации не е тайна за никого. При това положение няма как да не сe запитаме, дали тези хора безплатно отричат българските традиции и се опитват да подменят историята ни, или те са просто проводници на чужди интереси и влияния.

Но да се върнем към българските традиционни облекла, които някои абитуриенти слагат вместо костюми и рокли. Защо ги съдите за техния избор? Нали непрекъснато се тупате в гърдите, подобно на Кинг Конг. Какви демократи сте? Защо не уважавате свободния избор на тези млади хора? За пореден път падна маската на вашата псевдотолерантност и уважение към демокрацията. Отново демонстрирахте своята духовна и и интелектуална нищета. В опитите си да принизите и профанизирате всяка проява на българщината, само укрепвате българския дух и легитимирате себе си единствено, като модерните еничари, но за разлика от отвлечените деца по време на турското робство (което държите да наричаме присъствие) вие сте доброволни такива. Критикувате патриотарството, а изповядвате елитаризъм.

Същите тези хора се оплакват от създаването на медиен цирк. Това е равносилно на подигравка от страна на популярния литературен герой Пинокио към останалите, че имат дълги носове.

Защо пиша тези редове? Правя го, защото е крайно време да не мълчим, пред нахалството на тези хора. Позовавайки се на принципа, че „по-умният винаги отстъпва“ оставихме да се чуват само техните гласове. Макар да не съм ги назовавал с имената им (те така или иначе са безлични), съм сигурен, че написаното от мен ще достигне до тях. Дано поне малко разтърси криворазбраната им цивилизация.