Аеробиката страда от липса на база и треньори

14:59, 01 юни 17 / Спорт 25 390 Шрифт:
Автор:

Спортната аеробика у нас страда от липса на база и треньори, сподели пред репротер на Topnovini.bg Димитрина Къндева. Преди шест месеца тя наследи на председателския пост на Българския съюз по аеробика създателката на този спорт у нас Йорданка Благоева. 

"На последното световно първенство първите шест отбора в класирането са с български треньори и това е сериозна тема за размисъл. Имаме градове, където по 150 деца няма къде да тренират", оплака се Къндева.

"На Европейското първенство в Анкона през есента (18-24 септември т.г.) целта ни е спечелването на медал", разкри амбициите на българите тя. 

"От 2014 г. нямаме спечелено отличие. Подготовката за шампионата ще премине през три лагера, но в Анкона освен мъже и жени може да имаме девойки и юноши, само ако се намерят пари. 100 евро е на нощувка, които са шест, по 150 евро на състезател е таксата за участие", споделя още Къндева. 

Спортната аеробика у нас разчита главно на спонсори, бюджетът не стига, както е и при много други федерации.

Спортната аеробика години наред прави опити да влезе в олимпийското семейство, но има само два варианта това да се случи – МОК да промени олимпийския формат, или Международната федерация по гимнастика да преразпредели квотата си за участие в игрите. Засега обаче, подобни варианти не се разискват.

Преди дни България спечели Световната купа в категорията „групи“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама