Вътрешният министър се закани на джигитите на пътя

15:14, 01 юни 17 25 726 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Войната на пътя продължава безмилостно ден след ден. Последните няколко години отново има ръст на броя загинали по пътищата на страната. През изминалата година е отчетен и пик на загинали деца - 36. Тази тревожна статистика отчете на пресконференция вътрешният министър Валентин Радев.

"Трябва безкомпромисен контрол за джигитите на пътя, докато се ги превъзпитаме", закани се Радев.

"Не може да продължаваме да се избиваме по пътищата", категоричен е вътрешният министър. 

Затова от МВР са си поставили амбициозната задача до 2020 г. жертвите по пътищата да намалеят двойно, а в най-лошия сценарий, поне да не се увеличават.

Един проблемите, които отичат от МВР, е лошата събираемост на наложените глоби. Затова вътрешното министерство предприема нови мерки срещу шофьорите, които не са си платили глобите.

"Необходими са законодателни промени, които да повишат събираемостта на санкциите", каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Той призна, че именно "събираемостта е основният проблем". 

В момента се провежда тест за наложените глоби между информационната система на НАП и тази на МВР. Целта е да се направи справка при спирането на всеки шофьор на пътя дали дължи глоби.  

"Добре е на всички, които не са платили глобите си, да им бъдат отказвани други административни услуги, докато не ги платят", заяви Младен Маринов. 

Вътрешният министър Румен Радев от своя страна напомни, че наказанията за превишена скорост са се увеличили двойно. Освен това, шофьорите се проверяват и дали са употребили наркотици.

"След като МВР започна да сваля регистрационните табели на автомобилите, чиито водачи са хванати да шофират неправомерно, над 2500 табели са свалени. 1000 от тях са за неправоспособност, 1300 - за алкохол и около 300 заради употреба на наркотици", похвали се Радев.

В същото време се оказа, че новите патрулни автомобили са несъвместими с мобилните камери и това не позволява да се заснема ясен образ на нарушителите на пътя. Проблемът е в състава на стъклата на новите 278 патрулки, поради което снимките от камерите не могат да бъдат разчетени. Затова Валентин Радев е разпоредил да се извърши проверка, както и да се потърси вариант камерите да се сложат на поставки извън колите. 

По време на срещата стана ясно още, че от днес до края на срока, около всяко училище ще дежури патрулна кола на полицията. Освен това, униформени и цивилни полицаи ще бдят навсякъде, където има балове или празненства на ученици за завършване на учебната година. От Пътна полиция стартират и ежегодната кампания "Ваканция! Да пазим живота на пътя". 

Според вътрешния министър, в училищата трябва да се въведат и часове по пътна безопасност. Валентин Радев обеща всеки месец да организира пресконференция, на която да отчита свършеното от МВР и да отговаря на възникналите въпроси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама