С цветя и венци почетоха паметта Ботев в София

15:30, 02 юни 17 25 908 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

На тържествена церемония по повод отбелязването на 141 години от смъртта на Христо Ботев стотици гости се събраха пред паметника му в Борисовата градина, за да почетат паметта му, поднасяйки цветя и венци. 

На събитието присъстваха родственици на поета, представители на различни политически партии и граждани, дошли да покажат признателността си към всички загинали за свободата ни. 

За цялостната емоция на тържеството допринесоха гвардейския оркестър и мъжки хор, който изпълни някои от най-емблематичните възрожденски песни.

Снимки: Topnovini.bg

Церемонията беше открита със слово на поета Димитър Христов, който се обърна към присъстващите, призовавайки ги да си припомнят делото на Ботев и загиналите за отечеството ни и да тръгнат по стъпките им.

Снимки: Topnovini.bg

„Втори юни е ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Нашата почит не само в преклонението към героите, а в продължението и реализацията на техните идеали за България и света. Само свободните, независими и суверенни държави могат да се обединят в свободен и демократичен свят без войни и национални катастрофи. Пътят от кораба „Радецки“, от Козлодуйския бряг до Околчица е път към безсмъртието. Този път продължава във времето, за да вървим по него с Ботевата поезия и дързост, защото и днес има огромна потребност от героизъм, стоицизъм, творчески огън и родолюбие, за да пребъде България.“

Снимки: Topnovini.bg

Почитта си пред Ботев и неговите четници изказаха със стихове и песни деца от столични училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама