„Роса върху бурените” на Людмила Балабанова взе престижна награда

17:35, 02 юни 17 / Култура 25 1001 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Книгата на Людмила Балабанова „Роса върху бурените” / “Dewdrops on the Weeds”/ на издателство "Смол Стейшънс", е сред наградените с отличие в Touchstone Award 2016. 

Наградата е учредена преди седем години от Хайку фондацията (The Haiku Foundation) и е единствената награда за книги и антологии с хайку, от цял свят, написани или преведени на английски. Тази година за нея са номинирани 80 книги, от които в краткия списък остават 15. За книгата са публикувани пет рецензии извън България (в Англия, Италия, Холандия и две в САЩ).

"Хайку стихотворенията на Балабанова надхвърлят ограниченията на простото описание от типа „шасей”, като тя категорично установява един висок стандарт за публикуваните си творби. Тази книга наистина е, както се казва в предговора, „ценна находка”,  казва Дейвид Коб

Според Джоан Зимерман, най-добрите качества на нейните стихотворения: скока от вътрешно към външно; поетическата имплицитност, очертаваща нещо, трудно за предаване чрез обичайната комуникация, но даващо ни вътрешно усещане и грациозния скок , който ме кара да чета и препрочитам нейните хайку. 

"Аз силно препоръчвам тази прекрасна книга", твърди знаменитият Зимерман. 

Людмила Балабанова е компютърен инженер и доктор по литература. Публикувала е седем поетически книги (две от тях хайку сбирки) и книга с теоретично изследване върху хайку поезията (Хайку: Водно конче под шапката. Силата на неизговореното, 2014). Съставител и редактор е на българската хайку антология "Огледала" (101 български хайку, избрани и редактирани от Людмила Балабанова, 2005, български, английски и френски). Нейни хайку са публикувани в списанията Chrysanthemum, Frogpond, Haiku Novine, Mahoroba, Modern Haiku, Simply Haiku, Whirligig, както и включени в престижни антологии в Белгия, Германия, Полша, Румъния, САЩ, Словения, Франция, Холандия, Швеция и Япония. По-важните й награди са: от конкурса за 360-годишнината на Башьо, Япония, 2004; Първа награда за англоезично хайку от Международния хайку фестивал в Констанца, Румъния, 2013.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама