Topnovini.bg се включи в акция за по-чиста и красива градска среда

15:22, 04 юни 17 25 846 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

В слънчевия неделен ден жители от цяла София се включиха в доброволческа акция за почистването и затревяването на междублоковите пространства в кв. „Света Троица“, до пазара за цветя „Димитър Петков“. 

Инициативата е част от мащабната кампания за затревяване на 100 дка „кални точки“ в града, организирана съвместно от Столична община и сдружението „Когато станем 100 000 - ще засадим гора“.

„Събрали сме се днес, за да почистим малко от отпадъци, някои от буренясалите площи, както и т.нар. „кални точки“ - това са места, на които е имало паркирани автомобили, хора са трамбовали пътеки. Ще разкопаем всички тях и, с докараните 10 кубически метра почва и компоста към нея, ще я засеем с тревни смески, 400 цветя и 100 храсти. Така ще направим света, в който живеем малко по-красив и мястото около блоковете на хората по-хубаво. Наблизо има и детска площадка, на която ще боядисаме част от съоръженията“ - разказа преди старта на акцията Никола Рахнев от „Когато станем 100 000 - ще засадим гора“. 

Снимка: Topnovini.bg

Всичките „кални точни“ от 100 дка, установени от Столична община, ще бъдат обработени в рамките на месец и половина, отново с активната помощ на доброволци. Сред кварталите на столицата, които предстоят да бъдат озеленени в най-скоро време, организаторът изброи „Сердика“, „Младост“, „Дружба“ и „Левски“.

В днешното събитие участие взеха около 60 души от всякаква възраст. Силно впечатление на екипа ни направи ентусиазмът на трима от най-малките доброволци на възраст от 5 до 11 години.

Снимка: Topnovini.bg

11-годишната Никол е тук с баба си и с 5-годишната си сестричка Теодора (на колажа долу вдясно). За двете деца това не е нещо ново, тъй като им се случва за трети път и го правят просто, защото им харесва. Първото си дърво са засадили преди малко повече от месец в Западния парк и понякога минават оттам, за да го видят.

„Трябва да има такива инициативи, за да е хубаво, да има къде да играем и за да е зелено“ - ни казва Никол, а 5-годишната Теди добавя, че така светът става по-красив и споделя, че тяхното дръвче от Западния парк си няма име, но тя го обича и иска да засади още много като него.

Снимка: Topnovini.bg

На всичко това ги е научила баба им, която използва всяка тяхна ваканция, за да ги качва на Витоша, да ги води по парковете и да възпитава у тях любов към природата и съзнание за това да я пазят и да се грижат за нея.

„Ние живеем тук, в кв. „Света Троица“. По цял ден сме по градинките наоколо и отскоро започнахме да се включваме в подобни инициативи. Първо, отидохме в Западния парк (бел.ред - инициативата, при която бяха засадени над 3000 дървета, разказана Ви от Topnovini.bg), после в зоологическата градина, а сега сме тук. Така учим децата си на хубави неща. Преди това стояха само пред телефоните и компютрите.“

За 7-годишната Дара (на колажа долу) това е първо участие в такава мисия. Тя е тук с майка си Таня, на която не й било никак трудно да убеди момиченцето да дойде, защото то, по думите й, обича да създава.

„Харесва ми да засаждам някакви неща с баба и с мама. Преди време засадих цвете в една саксия вкъщи и чувството е много хубаво. Тук съм днес, защото така помагаме на природата“- споделя момиченцето.

Снимка: Topnovini.bg

От Столична община разказаха пред екипа ни, че тази поредица от инициативи цели да превърне София в още по-зелен град.

„През последните месеци садим доста дървета, цветя и храсти. „Калните точки“ и нерегламентираните паркинги са нещо, което дразни всички ни и ние решихме, че тази кампания е първата стъпка в опита ни да се преборим с тях. За помощ, разбира се, се обърнахме и към доброволци, защото винаги сме казвали, че когато работим заедно, можем да правим нещата още по-бързо.“

Репортерът на Topnovini.bg Златина Петкова (колажът долу) също се включи в акцията по разкрасяване и облагородяване на средата в столицата. Нашият репортер помогна на доброволците Милена, Снежана, Таня и, разбира се, на малката Дара да боядисат пейките на детската площадка и така буквално да оцветят част в София в зелено.

Снимка: Topnovini.bg

По този начин ни се искаше да дадем пример затова, че промяната може да се случи и за 30 минути, но единствено ако сами запретнем ръкави, изтъркаме ръждата и боядисаме пейката.

Докато стоим пред разрухата, цъкайки недоволно с език и обвинявайки кого ли не, докато чакаме неволята, докато сме пасивни наблюдатели на живота си, нищо и никога няма да се промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама