Ваньо Митев пред Topnovini.bg: Само не ме обвиняват, че дишам

13:46, 05 юни 17 25 840 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) професор Ваньо Митев заяви пред репортер на Topnovini.bg, че "само не е обвинен за това, че диша". По думите му, множествата обвинения, които са отправени срещу него, са абсолютно несъстоятелни. 

"Всичко това ще отпадне, помнете ми думата", категоричен бе Митев. По повод обвиненията в безстопанственост, бившият ректор на МУ каза: "Аз съм оставил този университет със 100 мил. лв. плюс, а не минус, а го заварих в много лошо състояние. Вдигнал съм четири пъти заплатите и съм обновил цялата база". 

Според него, няма как да е нанесъл каквато и било щета, защото по времето на неговото управление, университетът нямало никакви разходи, а само приходи. "Може ли, когато нямате разход, а имате само приходи, да има щета", попита риторично бившият ректор на Медицинския университет.

По думите му, атаката срещу него е започнала от ”един измислен одит на Министерството на образованието” по времето на Меглена Кунева.

Той добави, че през месец януари тази година Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси го е разследвала и в последствие напълно оневинила, затова Митев е категоричен, че настоящите обвинения също ще отпаднат. 

"Всичко това, което навремето се раздуваше в пресата, просто отпадна. Сега и това ще отпадне", каза убедено Митев.

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и главния секретар на висшето училище по негово време Алексей Алексеев се изправиха пред съда за неизгодни сделки и консултантски договори и незаконен прием на студенти.

Митев е обвиняем за това, че съзнателно е допуснал подчинения му тогава Алексеев да извърши престъпление по служба като е позволил 146 чужденци от страни в ЕС да бъдат записани да следват медицина, без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата, тези студенти плащали много по­-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1.1 млн. лева.

Другото обвинение срещу Митев е, че е сключил неизгодна сделка за правна помощ с двама адвокати при липса на необходимост от такъв договор и назначени двама юрисконсулти в учебното заведение, от което за университета е настъпила вреда за 28 800 лева.

Освен това Митев ще отговаря пред съда за това, че не е упражнил достатъчно контрол върху Алексеев, в следствие на което, от съзнателно сключени договори от бившия главен секретар, са настъпили щети за 290 000 лв. за университета.

Алексей Алексеев пък ще отговаря пред магистратите за пет неизгодни сделки - общо за 245 000 лева. Той е подсъдим и за това, че е допуснал да бъдат записани 146 чуждестранни студенти - граждани на Европейския съюз, без да са положили писмен изпит по биология и химия. Те плащали много по-малко за обучение и по този начин е причинена щета за университета е за близо 1 100 000 лева. 

Процесът продължава през октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама