Експерт по сигурността: България може да стане мишена за терористични или кибератаки

16:10, 05 юни 17 25 755 Шрифт:
Автор: Антоан Николов
"Трябва да се вземат много сериозни мерки и за превенция на радикализацията, защото вече имаме изследвания, които показват ранни форми на радикализация в България". Това каза председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по време на конференцията "Дебатът за бъдещето на Европа в контекста на европейската сигурност и отбрана и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.". Той добави, че средата за сигурност в България не е нещо отделено от ставащото в Европа. 
 
По думите му, страната ни трябва да положи да се бори с явления като каналджйството, защото това е още една възможност за навлизане на територията на България на "чуждестранни бойци", както и на на крайно радикализирани елементи. 
 
"Задължително трябва да погледнем и на системата за сигурност, защото разкритията, които имаме - за арестувани гранични полицаи, е пробив в сигурността на цяла Европа", добави още Божилов.
 
Експертът прогнозира, че по време на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, страната ни ще стане по-голяма мишена за потенциални терористични или кибератаки. 
 
"Мерките, които трябва да се вземат, наистина трябва да бъдат драстични", категоричен е Божилов.
 
Той е на мнение, че България трябва вземе всички възможни средства за борба и превенция на тероризма, включително и анализите на социалните мрежи и на т.нар. Big Data - големи масиви от информация.
 
 "Това би могло да позволи да се анализират евентуални рискови групи и оттам да се заложи на превенцията", смята експертът.
 
Председателят на Софийския форум за сигурност е категоричен, че трябва да има хора, които специално да отговарят за сигурността във всяка една организация - държавна или частна. 
 
Той се надява сигурността да не остане отделна тема, а да бъде вплетена в секторните политики, защото "тероризмът  в Европа е свързан със социалното разделение, с невъзможността младите да намерят реализация".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама