От 2018 г. сгради без условия за хора със специални потребности няма да получават акт 16

12:57, 06 юни 17 25 433 Шрифт:
Автор:

Всички сгради - публични и частни, трябва да бъдат съобразени с изискванията за достъпност и нормален достъп на хора с увреждания. От началото на 2018 г. строежи, сгради и обекти няма да получават акт 16 за ползване, ако не отговарят на изискванията на Столична община. Това е предвидено в Стратегията за достъпна градска среда. 

"Още при издаването на акт 14 ще има специална комисия, която трябва да провери дали сградата отговаря на изискванията. В комисията ще има представители на хората със специални потребности, които да са сигурни, че изискванията са изпълнени. Досега тези нормативи съществуваха само на хартия при издаването на акт 16", разясни общинският съветник от ПГ5 инж. Симеон Славчев. 

Вече има политическа воля и Стратегията ще влезе за приемане на сесията на Столичния общински съвет на 20 юни т.г. Тя е получила зелена светлина на комисия. Стратегията за достъпна градска среда е предложение на Политическа група 5 още в началото на мандата на този Общински съвет. 

"Достъпната градска среда ще е приоритет на СОС и СО", обещава Симеон Славчев и е категоричен, че от началото на 2018 г. това няма да е само проформа, а ще се следи стриктно за изпълнението на Стратегията.

Във връзка с достъпната градска среда, пак по предложение на ПГ5, към името на постоянната комисия по устройство на територията и архитектурата бе добавено и "достъпна среда и жилищна политика".

"Достъпната градска среда е ключ към равноправното упражняване на човешките права на всички граждани и важен елемент от устойчивото градско развитие. Столичната община и Столичният общински съвет, разпознавайки изключителното значение на осигуряването на достъпна градска среда, стават пионери в предприемането на мерки за достъпност", коментира още Симеон Славчев.

Така от 1 януари 2018 г. нито една сграда публична, обществена или частна няма да получи разрешение за експлоатация без условията за достъпност. През септември общинските съветници ще трябва да изработят и План за действие, който до края на тази година също да бъде одобрен. 

"Столична община и СОС ще са безкомпромисни към прилагането на изискванията от Стратегията", категоричен е Симеон Славчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама