Община "Слатина" отбеляза впечатляващо празника си

13:36, 06 юни 17 25 1577 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

В парк "Гео Милев" с празнична програма бе отбелязан празникът на община "Слатина". Всяка година навръх празника "Свети Дух" кметът на общината, съвместно със Столичната община, подготвя богата музикална програма. 

„Свети Дух” е последният от великденските празници и по стара местна традиция се празнува от поколения слатинци. Очакваното празнично събитие е свързано по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва винаги в понеделник. Двата празника са последни от Великденския цикъл. 

На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. Това е празник на доброто, на помощта, на мисълта за ближния. Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове като любов, радост, мир, търпение, благост, милост, милосърдие, вярност.

И тази година традицията бе спазена - с концерт в парк "Гео Милев". Кметът на район „Слатина” Наталия Стоянова пожела на всички здраве, благополучие, воля и отдаденост за добри дела за бъдещето на района.

 

По време на празника, по традиция се раздадоха почетни грамоти на известни хора, пръв между тях, разбира се, бе Георги Аспарухов – Гунди, живял в квартал "Редута". От сцената бяха пуснати два бели гълъба, символ на непреходността на времето, на свободата, чистотата, доброто в природата и в хората. 

В продължение на няколко часа на сцената в парк "Гео Милев" излизаха млади млади и по-стари изпълнители. Те пееха, танцуваха различни танци, но най-чести бяха народните. Празникът завърши с изпълнение на една от най-прогресиращите български групи - "Jin Monic" (на снимката горе) . Бандата заби впечатляващ сет от час и половина, който буквално взриви публиката. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама