Директорът на 51 СУ: Нищо няма да излезе от прокурорската проверка за първолаците

15:58, 06 юни 17 25 590 Шрифт:
Автор:

"Нищо няма да излезе от прокурорската проверка на бележките за местоживеене и месторабота на родителите на първокласници." Това мнение сподели пред Topnovini.bg директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров. Вчера родители на бъдещи първолаци пуснаха жалба до главния прокурор Сотир Цацаров. Те са недоволни, че много майки и бащи са извадили нереални бележки и така несправедливо деца могат да бъдат записани в първи клас в най-близкото училище.

Родителите смятат, че новите единни критерии за прием в училищата в София, които Столичната община въведе в началото на годината, са дискриминационни. Досега всяко училище само определяло критериите, а от тази година общината е определила за водещо местоживеенето, следвано от местоработата на родителите. Това остави извън желаното училище десетки деца, живеещи на метри от оградата на най-елитното учебно заведение в кв. "Красно село" след първото класиране. 

"Ние нямаме допълнителни критерии въведени от училището, каквото право ни дават от общината. Причината е, че още в началото бяхме предупредени, че за въвеждането им можем да бъдем обвинени в дискриминация. Затова общественият съвет към училището препоръча критериите да са само дадените от Столичната община", коментира за Topnovini.bg Асен Александров. 

Според него, същият проблем имат и други столични училища - 31-во, 32-ро, 18-то и 125-то. "Броят на училищата в София е същият, както преди 25 години, а населението на столицата е два пъти по-голямо. Още повече, за първолаците се изисква целодневно обучение. В нашето училище има 10 занимални. Ако беше само една, ние можехме да направим още 5 паралелки за първи клас. Но базата е водеща, без нея не можем нищо да направим", аргументира се директорът.

Вчера в училището са проверявали бележки и не са открили нито една фалшива. А това означава, че жалбата до Сотир Цацаров е безсмислена, защото целият проблем е в наредбата на Столичната община и районирането на София. В същото време в столицата има цели квартали като Манастирски ливади и Кръстова вада, в които няма училища. 

"Когато ние сами правехме критериите, тогава имаше или местоживеене, или месторабота, но задължително имаше 1 година уседналост", коментира Асен Александров, директор на 51 СУ. Според него, училищата в центъра на София спокойно можело да станат гимназии, а в кварталите да бъдат основни училища.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама