Действащ прокурор е обвинен в участие в престъпна група и изнудване

17:33, 06 юни 17 25 745 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

В Съдебната плата в София, както и в Плевен, паралелно бяха извършени две задържания. В столицата, окръжният прокурор от Плевен Димитър Захариев беше задържан по подозрение, че е част от бандата на Камен Балбозанов - Куката. По същото време спецзвено в Плевен е арестувал служител на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията". Той също обвинен за участие в групата на Куката, но и за закана за убийство.

"Няма ли да почерпиш, че скоро ще ставаш вдовица? Мъжът ти да внимава какво говори, защото като излезе от затвора Куката ще го убие." С тези думи той е заплашил жена, чийто мъж свидетелствал срещу Камен Балбузанов. 

И двамата вече са транспортирани към следствения отдел на специализираната прокуратура, където са им повдигнати обвинения. Това стана ясно от специално изнесен брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров. 

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев от своя страна разкри, че плевенският прокурор Димитър Захариев е обвинен участие в организирана престъпна група и изнудване. Гешев обаче уточни, че самото изнудване не е свързано с дейността на бандата на Балбузанов.

"Логистика е думата, с която може да се опише дейността на плевенския прокурор. По този начин гарантирал, че държавата няма да се намеси", поясни Гешев. 

Главният прокурор Сотир Цацаров припомни, че съгласно закона, Димитър Захариев е възстановен на работа и в момента е действащ прокурор, въпреки че срещу него има повдигнати обвинения. Захариев е подсъдим за оказване на натиск върху свидетел по знаковото дело „Октопод”. Арестът му е извършен именно в момент, когато състав на СГС е дал почивка. В това време служители от Бюрото по защита са връчили на Захариев постановление за принудително довеждане и са го отвели от залата.

През 2015 година, по предложение на Сотир Цацаров, плевенският прокурор е бил отстранен от длъжност, защото имал участие в охранителна фирма, което представлява търговска дейност. Докато Висшия съдебен съвет (ВСС) занимава с неговия случай, той е напуснал охранителната филма и продължил да работи като прокурор. Цацаров обясни, че са били изчерпани всички варианти относно отстраняването му от длъжност, защото Софийски градски и Софийски апелативен съд отказали да го отстранят от длъжност. 

Мотивът е бил, че обвинението срещу него за принуда няма отношение към прокурорската му професия. Така че и сега, дори обвиняем за още две престъпления, Захариев и в момента е действащ прокурор. Затова сега обвинител номер едно се надява, че сега ВСС ще се заеме по-бързо със случая със Захариев.

Бандата на Куката бе разбита при спецакция в края на април, след като жандармеристи и антимафиоти блокираха Плевен. Групата се занимавала с рекет, палежи, побоища и насилствена охрана на големи търговски обекти. Според събраните данни, членовете на групата са изнудвали десетки хора да прехвърлят земите си и собственици на определени обекти, за да поемат охраната им. Още тогава имаше съмнения за участието на плевенския прокурор в групата, но според обвинението, по това време не е имало достатъчно събрани доказателства.  

Според близки до разследването, прокурорът Димитър Захариев е участвал в охранителната дейност на бандата, свързана с рекет - едни и същи фирми да бдят за сигурността на магазини и заведения в Плевен. Освен това прокурорът е вървял заедно с членовете на бандата на срещи с дребни търговци, за да вдъхва респект.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама