Признаха съдиите от скандалния мач на „Герена“ за виновни

14:46, 07 юни 17 / Спорт 25 690 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

На състояло се днес събрание Комисията за етика и феърплей към Българския футболен съюз изрази становище, че реферите Симеон Великов и Евгени Маринков са повлияли на развоя на срещата и са нарушили сериозно съдийската етика.

По тази причина Комисията предложи на Съдийската комисия съдиите да бъдат извадени от всички групи на първенствата под егидата на родната футболна централа.

В неделя, 4 юни, Съдийската комисия към БФС взе сериозни мерки и спря правата на тримата рефери, ръководили скандалния мач на "Герена" между юношите на Левски и Берое, спечелен от "сините" с 3:0.

Главен съдия на срещата бе Симеон Великов от Благоевград, а негови асистенти - Костадин Тановчев и Евгени Маринков. И тримата арбитри са със спрени права, а Съдийската комисия съобщи още, че сезира компетентните органи на родната футболна централа за предприемане на последващи действия.

Ето пълното становище на Комисията за етика и феърплей:

Днес, 7 юни 2017 година, Комисията за етика и феърплей към Българския футболен съюз се събра на заседание под председателството на ген. Васил Василев. Поводът за свикването на Комисията е представянето и съмнителното поведение на съдийския екип на срещата от 29-ия кръг на Елитната юношеска група до 19 години между отборите на Левски и Берое, играна на 1 юни.

След като се запозна с всички необходими документи, становището на Съдийската комисия към БФС и изслуша длъжностните и служебните лица, свързани със срещата – съдиите Симеон Великов, Евгени Маринков и Костадин Тановчев, треньорите на Левски и Берое – Йордан Петков и Иван Гаджев, както и играчите на Левски - Божидар Божилов и Йоан Гаврилов, Комисията изразява становище, че реферите Симеон Великов и Евгени Маринков са повлияли на развоя на срещата и са нарушили сериозно етиката, а поведението им поставя на изпитание самите основи на феърплея. Етичните правила за поведение ангажират моралния дълг на всеки един човек. Длъжностните лица носят отговорност и трябва да служат за пример, защото футболната общественост гледа с доверие и уважение на тях.

Комисията предлага на Съдийската комисия към БФС реферите Симеон Великов и Евгени Маринков да бъдат извадени от всички групи на първенствата на БФС и предава цялата информация на експерта по почтеността към БФС, който да предостави цялата документация, свързана с двубоя на компетентните органи в държавата за предприемане на последващи действия.

В края на срещата Комисия "Етика и феърплей" благодари на треньорите Йордан Петков и Иван Гаджев, както и на играчите на Левски Божидар Божилов и Йоан Гаврилов за проявената активност и тяхното съдействие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама