Социалната среда и възпитанието са по-силни фактори от генните за хомосексуалността

15:38, 07 юни 17 25 Автор:

"Социалната среда и възпитанието са по-силните фактори за хомосексуалността, отколкото генната предразположеност." Това мнение сподели генетикът проф. Иво Кременски пред Topnovini.bg.

"Има гени, които влияят и могат да определят хомосексуалността. Засега обаче няма твърдо доказателство, че точно това е причината. Генният вариант на предразположеност не е толкова значим, колкото допълнителните фактори като социална среда и възпитание", обясни професор Кременски.

Според него, много малко от хората с такива гени развиват хомосексуалност. 

"40% от политическите нагласи дали един човек да е демократ, са заложени в гените. Има такива данни и за хомосексуалността, но не е непременно нейното развитие", каза генетикът. 

Проф. Кременски разясни, че когато хомосексуалността е генно заложена, тогава са важни условията, за да се развие. И тези условия са именно социалната среда и възпитанието. Ако генетиците изследват всички хора, може да се окаже, че 1/4 от тях са хомосексуалисти, смятат учени.

В събота, 10 юни, столицата е домакин на поредния "София прайд". Събитието поляризира столичани за и против парада на хомосексуалистите. Те ще се събират пред НДК. Вече имат разрешение от Столична община, но се оказа, че по същото време хора от ВМРО ще чистят пространството, обявен на места в социалните платформи като "антигей парад". Конфликтът назрява дни преди провеждането на юбилейния 10-ти "София прайд".