Арбитражни съдии: Загубата на време е основният проблем за бизнеса

17:22, 07 юни 17 25 1638 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Ползите и предимствата на арбитражните съдилища в България и чужбина бе тема на провелата се в София конференция "Арбитражът в полза на бизнеса". По време на дискусията стана ясно, че това арбитражът е изключително ефективен способ за разрешаване на частноправни спорове в Европа. Според участниците в дискусията, той има редица предимства пред държавното правораздаване, защото това е алтернативен способ за разрешаване на правни спорове, които на този етап липсват при държавното правораздаване. Именно това го прави все по-често предпочитаният метод в търговските и бизнес отношения.

"България има нужда да взема добрите практики, които са свързани с арбитражните процедури в Европа", каза зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова (на снимката долу е права). Тя изрази надежда, че началото на тези добри срещи, които ще се случат между Софийския арбитражен съд и този в Париж, да дадат една добра основа за развитието на тези процедури в Европа. По думите й, те са предпочитаните в Европа, защото са по-бързи, по-евтини и по-ефикасни. 

 

"Въпреки спекулациите, в последно време около арбитражните съдилища в България, не може да се отрече, фактът, че той е изключително ефективен способ за разрешаване на частноправни спорове в Европа". Това каза от своя страна зам.-председателят на Софийския арбитражен съд към Сдружение „МАПА“ доц. д-р Рая Илиева.

"Всички знаем за бързината на съдебната система у нас. А за бизнеса загубата на време е равно на загуба на пари и точно тук е проблемът на бизнеса в България", допълни Рая Илиева (на колажа долу със зеленото сако).  

По думите й, арбитражът има редица предимства пред държавното правораздаване. Основно правило, за да бъде разгледан и разрешен възникнал спор от арбитражен съд, е да му бъде възложен с арбитражно споразумение или договор. 

Тя уточни, че включването на клаузата към договорите от една страна дава сигурност на страните при разрешаването на един бъдещ правен спор. От друга, играе роля на една предварителна гаранция за изпълнението на договора, в същото време е вид защитен механизъм срещу недобросъвестната страна.  

 

"Въвеждането на арбитражна клауза, във вашите договори, при евентуален спор, ще доведе до несравнимо по-бързо производство, тъй като арбитражното производство е едноинстанционно. Арбитражното решение може да бъде атакувано само пред ВКС, но при наличие на точно определени в закона основания, които са процедурни. ВКС не разглежда спора по същество, а само дали е спазена процедурата по уведомяване и призоваване", каза Рая Илиева. 

Затова тя е категорична, че арбитражът като алтернативен способ за разрешаване на конфликти, намира изключително широко приложение в практиката и дава възможност за бързо, ефективно и навременно решаване на спорове.

"Арбитражът, правилно използван, е ефективен, бърз и гъвкав начин за решаване на спорове в областта на бизнеса", каза главният секретар на Международна арбитражна камара в Париж /CAIP/ Ирина Гириф (на снимката долу в средата). Тя добави, че "България е с висок пазарен потенциал, но все още неразкрит от френски компании". 

По думите й, арбитражът, в сравнение с другите начини за разрешаване на спорове, "притежава предимството, че се издава решение, което има сила на пресъдено нещо и което да подлежи на принудително изпълнение, на същото основание, както решението на държавен съд". Според нея, това е реална алтернатива на съдебното производство, за разлика от медиацията или помирението, които спомагат търсенето на решение по взаимно съгласие. 

 

"Справянето с конфликти за едно предприятие е истински стратегически проблем, който не може да бъде оставен на случайността. Всеки спор създава неустойчивост у компанията и нейните търговски отношения. Един от начините да се предпазят, е да включат арбитражни клаузи или да ги променят в посока, благоприятна за бизнес интересите на компанията". 

Затова Гириф е категорична, че арбитражните центрове играят важна роля в осигуряването на сигурност на търговската дейност на търговците и в инвестициите. 

В дискусията участие взеха представители на Арбитражен съд София и техните партньори от Международната арбитражна камара в Париж. Сред официалните гости бяха депутати и представители на министерството на правосъдието. Сред чуждестранните представители освен Ирина Гириф бяха Доминик Грамше (зам.-икономически съветник на посолството на Франция) и директорът на Московския културен делови център - Борис Громов. 

Очаквайте утре в Topnovini.bg  интервю с Ирина Гириф.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама