СОС прие да се плаща по 1.30 лв за почасово гледане на деца в детските градини

12:32, 08 юни 17 25 487 Шрифт:
Автор:
"Недостигът в яслените групи в София е 4000, а преди 10 години е имало недостиг за 8000 деца", това заяви пред Топновини зам.-кметът на София Тодор Чобанов. 
 
За проблема с недостига на групи първи алармираха от групата на БСП в СОС.
 
"Системата на яслите преди години не е мислена, че ще може да поеме всички деца, тъй като това е вид услуга. Беше прието родителите да отглеждат децата си. В момента обаче, е модерно и затова има недостиг на яслени групи", обясни още Чобанов. 
 
"От преди години сме приели този ангажимент и продължаваме да строим детски градини с яслени групи и това ще го правим, докато има желаещи."
 
Той потвърди, че в момента се строят 5 обекта, които задължително ще имат яслени групи, а там, където има по-малко деца в детските градини, общината е накарала директорите да преструктурират групите в яслени. 
 
На днешната сесия на СОС бе прието да се заплаща по 1.30 лв на час за почасово гледане на деца в столичните детски градини. Това са групи за 3-4 годишни деца и услугата се предлага в 53 детски заведения в столицата. В момента има 188 записани деца. 
 
Според Тодор Чобанов, проблемът със записването на първолаците произлиза от Наредба №10 на МОН. 
 
"Ние само изпълняваме тази наредба, но през 2017 г. има по-малко първокласници, в сравнение с 2016-та, така че всички деца ще бъдат записани", категоричен бе зам.-кметът по образованието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама