Лицеви опори пред парламента: мисията успешна

14:59, 08 юни 17 25 804 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Млади българи се събраха днес пред сградата на Народното събрание за... лицеви опори. Идеята бе да покажат с личен пример, че спортуването води до приятен и здравословен начин на живот.

В продължение на 3 минути младежите правиха лицеви опори, като показаха отлична физическа форма.

Организаторите искат да привлекат внимание и към факта, че българите сме най-неспортуващата нация в Европейския съюз и в същото време сме на челните места в класациите по прием на тютюн, алкохол и сърдечно съдови заболявания.

Другата основна цел на организаторите бе да привлекат внимание към кампанията: „Да мотивираме 1 000 000 българи да тренират 30 дни всеки ден!". С инициативата единствено се цели да се повлияе положително на двигателната култура и здравословното състояние на българите и да ги мотивира да се грижат по-добре за себе си.

Пред репортер на Топновини организаторът Лазар Радков сподели, че желае да създаде спортни навици у повече българи.

Персоналният треньор посочи като основен проблем заседналия начин на живот при повечето хора, които не само не се занимават с някакъв спорт, но и не ходят достатъчно пеша и непрекъснато се возят в коли. Според Радков, ходенето пеша дневно трябва да е поне час-час и половина, за да може човек да е в добро здравословно и функционално състояние.

 

Той препоръча всекидневни тренировки за всички, дори те да са с кратка продължителност от по 10-15 минути, както и всякакви активности като тичане, каране на колело, танци или йога.

Що се отнася до избора на място за провеждане на инициативата, Радков обясни:

"Много хора казват, че държавата не прави нищо за тях, а им плащат данъци, но това към което искам да насоча вниманието на хората е, че всеки е отговорен за това да дава пример поне на най-близките и приятелите си. Ето защо ние трябва да се погрижим за собственото си здраве и кондиция. Когато тренираме, ние сме много по-продуктивни и креативни в работата си и сме полезни на обществото. Най-малкото така сме здрави и само внасяме, но не теглим от Здравната каса“, добави в полушеговит тон Радков.

„Хората в Парламента са начело на държавата и трябва също да бъдат пример за нас. Ако те не го правят, поне ние трябва да бъдем пример за самите себе си“, заяви още той.

На въпрос имало ли е поканени политици на инициативата, Радков отговори лаконично: „Ние почукахме, но отговор не последва“, след което добави „Следващият път със сигурност ще ги поканим официално на флашмоба“.

Докато момчетата и момичета тренираха, на мястото преминаваха случайни минувачи, чиито реакции създадоха допълнително позитивно отношение и закачки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама