Минчев посочи 16 за баскетболните квалификации за световното в Китай

16:06, 08 юни 17 / Спорт 25 411 Шрифт:
Автор:

Старши треньорът на българския национален отбор по баскетбол Любомир Минчев е избрал 16-те играчи, които ще започнат подготовката за квалификациите за световното първенство в Китай през 2019 г., съобщиха от Българската федерация по баскетбол. 

Това са Александър Везенков (Барселона), Станимир Маринов (Балкан), Евгени Хаджирусев (Левски) , Павлин Иванов, Христо Захариев и Димитър Димитров (Лукойл Академик) , Чавдар Костов (Кавала, Гърция), Николай Стоянов (Рилски спортист), Павел Маринов (Лил, Франция), Йордан Минчев (Фенербахче) , Александър Янев (Задар, Хърватия), Алекс Симеонов (Гипускоа, Исапния) , Станислав Ваклинов (Академик Пд), Николай Вангелов (Палестри, Италия) , Велислав Гълъбов (Спартак Плевен). 

Сред натурализираните българи предпочитанията на Минчев са надделяли в полза на 188-сантиметровия американски гард Дий Бост (Монако, Франция) - на заглавната снимка. В треньорския щаб влизат още Явор Аспарухов и Йордан Колев, както и Саша Яковлевич, който ще отговаря за физическата подготовка на националите.

Отборът ще се събере на 28 юни т.г. в Правец, като на 7-и и 8-и юли са предвидени две контроли с тима на Холандия. Везенков (на снимката долу) и Бост ще се включат в подготовката с няколко дни закъснение.

 

Възможността на България да участва в световните квалификации са заради променените правила на ФИБА. До момента в шампионата на планетата имаха право на участие обикновено първите пет или шест тима, класирали се на европейското първенство.

В първата фаза съперници на българите са Беларус (5 август т.г.) и Португалия (12 август т.г.). И двата двубоя са в „Арена Ботевград“. Първите два състава в групата ще продължат с мачове през ноември, като в тази фаза ще се включат и отборите, играли на Европейското първенство през септември в Румъния - Финландия, Израел и Турция.

Системата предвижда 32-та отбора в тази фаза да бъдат разделени в 8 групи от по 4 тима, като първите три от всеки поток ще продължат напред. Тези 24 отбора от своя страна ще бъдат разделени вече в 4 групи от по 6 тима и ще играят и като домакини, и като гости в няколко прозореца – през август, септември, ноември 2018 г. и февруари 2019 г.

12-те най-добри отбора от тази фаза се класират за шампионата в Китай. Отпадналите от втората фаза ще започнат през август 2018 г. квалификации за Евробаскет 2021.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама