БСП пита: Ще се присъедини ли Столичната община в делото срещу КЕВР

16:34, 08 юни 17 25 509 Шрифт:
Автор:

"Столичната община ще защити ли правата на софиянци и да се включи като страна в делото срещу КЕВР", това попита общинският съветник от БСП Борис Цветков на днешната сесия на СОС. 

"Участието на Столичната община като страна по делото ще защити интересите на столичани, защото всички знаем как КЕВР повиши цената на водата в София с 18%. Имаше протести, но въпреки това тя бе увеличена. КЕВР се интересува само от инвестиционната програма на концесионера Софийска вода", обясни пред Topnovini.bg общинският съветник. 

През март прокуратурата заведе дело срещу КЕВР за вдигането на цената на водата в София с 18%. Още преди да стане увеличението общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 (ПГ5) Симеон Славчев, зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране официално предупреди, че увеличението не е икономически аргументирано. Въпреки това КЕВР не се съобрази нито с липсата на аргументи на концесионера, нито с протестите пред Комисията.

"КЕВР е поставила печалбата на концесионера Софийска вода над закона. Вместо да коригира нормата на възвращаемост, каквито правомощия законът и предоставя, Комисията е решила да постави концесионния договор на първо място. Това действие създава съмнения за прокарване на лобистки интереси в регулаторния орган или дори корупция", смята прокуратурата. 

Според Върховната административна прокуратура, решението на КЕВР е незаконосъобразно.

Следващото дело е насрочено за септември. Дотогава Столична община има възможност да се включи като страна по процеса и да защити интересите на софиянци, категоричен е Борис Цветков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама