Неправоспособни са си купували книжките

16:47, 08 юни 17 25 764 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Шофьорски книжки на хора, които не могат да си вземат изпита за кормуване, са раздавани срещу 50 до 100 лева, заявиха от прокуратурата по повод акцията на ГДБОП в ДАИ.

"Установено е, че пари се дават на инструктора и на изпитващия от онези лица, които не притежават в достатъчна степен правоспособност за управляване на МПС", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и допълни, че един от задържаните е признал, че пари от тези, които могат да карат, не се вземат.

По време на акцията, досега са арестувани 14 души, 12 от тях са служители на областен отдел към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, а двама от задържаните са собственици на автошколи. 

До момента в жилищата на задържаните са открити над 115 000 лв, като продължават да се извършват претърсвания и изземвания. В дома на един от арестуваните са открити 15 000 лева. Той дори благодарил на служителите на ГДБОП, тъй като бил забравил къде е съхранявал парите.

"Схемата, по която са извършвани тези престъпни деяния, е следната: служители, които осъществяват действия по провеждане на изпити на кандидати за шофьори, в съучастие и с помощта на собственици на автошколи, ежедневно предоставят парични средства на ръководителя си, за да могат да се приемат за достоверни данните, които се вписват от проведените изпити във втората фаза, т.нар. „кормуване“, уточни Арнаудова.  

По това разследване са използвани специални разузнавателни средства (СРС). Проверява се периодът от януари 2016 г. досега.

"Има и записи, и СРС-та, и как се дават пари. Всичко има", заяви шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев, като уточни, че изпитващите са вземали суми от по 50 и 100 лева на изпит. 

"Корупционните действия са били с малки суми, но редовни – на месечна и на годишна база. С действията си тези държавни служители са застрашили националната сигурност, тъй като са пуснали на пътя лица, които не могат да управляват моторни превозни средства", допълни Гешев.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов от своя страна посочи, че акцията предвижда и да се открият всички водачи, които са получили книжки чрез подобни подкупи. Свидетелствата за правоуправление на МПС ще им бъдат иззети. 

До този момент никой от арестуваните не е привлечен като обвиняем. Очаква се до края на деня да се знае кой е бил ръководител на групата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама