Съдът освободи плевенския прокурор

18:23, 08 юни 17 25 720 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Въпреки продължилата повече от час пледоария на прокуратурата, Специализираният наказателен съд освободи от ареста плевенския прокурор Димитър Захариев (на заглавната снимка) и служителя на ГД „Охрана“ Мирослав Минков. Двамата са обвинени за участие в престъпната група на Камен Балбузанов - Куката, който е обвиняем като лидер на престъпна група за рекет, палежи и побои.

Плевенският прокурор е пуснат под домашен арест. Според съда, Захариев е имал трайни контакти с криминално проявения Балбузанов, но няма опасност да се укрие. Освен това, той има заболявания, за които бяха приложени няколко медицински експертизи. 

Служителят на "Съдебна охрана" пък излиза срещу подписка. Според съда, няма доказателства, че той е участвал в групата на Куката.

Според прокуратурата, Захариев и Куката имали обща охранителна фирма. Тя се водела на друг човек, но двамата били истинските собственици. Прокурорът е придружавал Куката и хората му по време на посещенията им при търговци, които те заплашвали, "че ако не се съгласят да ги охраняват, ще им причинят големи неприятности". 

Доказателство за това били вандалски набези над въпросните магазини и офиси, които спирали в момента, когато лицата поверят охраната си на фирмата им. Присъствието на прокурора било, за да се респектират още повече хората като видят, че има човек, облечен в държавна власт.

Другото обвинение срещу прокурор Захариев е, че преди 7 години е бил заплашил лекар. Според държавното обвинение, през 2010 г,, той е отправил заплахи към доктор Чавдар Нинов, че ако не му върне 7 000 евро, "щял да му запали шиб*ното кабинетче“. Казвайки това, той отметнал шлифера си, така че да се види, че е въоръжен.

Другият подсъдим - Мирослав Минков, също е обвинен за участие в групата на Куката, но и за закана за убийство. "Няма ли да почерпиш, че скоро ще ставаш вдовица? Мъжът ти да внимава какво говори, защото като излезе от затвора, Куката ще го убие." С тези думи той е заплашил жена, чийто съпруг свидетелствал срещу Камен Балбузанов. 

Прокурорът Димитър Захариев, който в момента е действащ магистрат, обясни, че няма нито една жалба срещу него както за изнудване, така и за побой. Той не отрече, че е притежавал дялове от охранителна фирма, но това е било по времето, когато не е бил на работа, а е бил отстранен.

Минков също категорично отрече обвиненията срещу него, твърдейки, че по никакъв начин не е свързан с групата на Камен Балбузанов. Той отрече да е заплашвал когото и да било и не разбира защо се е стигнало до този арест, който "вече бил разбил живота му".

В крайна сметка, след няколко часа почивка, съдът освободи и двамата обвиняеми от ареста. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама