Социален асистент ще пренася мобилна рампа за хора в инвалидни колички в столичното метро

13:47, 09 юни 17 25 1684 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

На метростанция „Сердика II“, посока кв. „Витоша“, омбудсманът Мая Манолова, зам.-кметът на Столична община Албена Атанасова, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев и изпълнителният директор на Института за модерна политика Петър Кичашки демонстрираха нагледно как ще се използва мобилната рампа за хора с увреждания. Съоръжението цели да разреши проблема с разстоянието между долната повърхност на вагона и пода на метростанцията, което затрудняваше в немалка степен влизането на инвалидната количка във влака.

 

 

„Една от целите на институцията, която представлявам е да направи градската среда по-достъпна за хората с увреждания. Първото предизвикателство беше софийското метро, което всички сме единодушни, че е страхотно и бяха нужни малко усилия, за да стане то достъпно и за хора в моторни колички. Мисля, че разрешаването на проблема е доказателство, че когато институциите работят заедно, може да има бързи резултати в интерес на гражданите. “ - заяви омбудсманът Мая Манолова.

Изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев припомни, че освен новата рампа, която ще облекчи живота на хората с увреждания, всички метростанции са оборудвани и с асансьори, които излизат на повърхността отново за тяхно улеснение.

„Достъпната среда е обезпечена, но в някои случаи извън пиковите часове, когато влакът не е натоварен, повдигането е по-голямо и трябва да има някаква помощ за качване от перона във влака. В нашият сайт е обявена тази инициатива за социален асистент. Има телефон ( 02/ 921 21 00), на който нуждаещият се трябва да се обади и да заяви час преди да тръгването си на коя спирка на метрото ще бъде и през това време нашият асистент ще се придвижи до там и ще съпроводи човека до влакчето. Засега смятаме, че този вариант ще върши работа, ако животът наложи, че трябва да се увеличат хората, или да се промени малко режимът, ще го направим.“

Изпълнителният директор на Института за модерна политика Петър Кичашки благодари на омбудсмана и на шефа на столичното метро за бързата реакция, довела до реализирането на тази рампа.

 

„Както виждате това е просто решение, но много високо ефективно, защото дефакто с една такава рампа всеки един човек на количка може да влезе, без да се налага да бъде повдиган, носен, да се моли на пътниците някой да му погне и т.н. С помощта на това съоръжение можеш да влезеш като всички останали в метрото, нищо, че си в количка. Това решение работи и на много други места по света – пример е европейската столица Брюксел, където достъпността е постиганата по същия начин. С тази изключително евтина и ефективна рампа ние разрешихме един проблем, гноясал с години. До този момент ние можехме да слезем сами до перона, но не можехме да се качим във влакчето, което е все едно да отидеш до Рим, но да не видиш папата. От днес нататък това остава в миналото, вече можем да видим папата, можем да се качим и в метрото.“

Заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова обясни и че настоящата инициатива е част от изготвящата се в момента Обща стратегия на общината за достъпност на цялата столица.

Докато Стратегията стане факт, Мая Манолова обяви, че институцията на омбудсмана продължава, в сътрудничество с неправителствени организации, да работят по посока по-голяма достъпност на други обекти в София.

„Първи в този списък са църквите в столицата. Част от тях имат нужда от рампи, подобни на тази, която беше изработена за Метрополитена. Може би ще ангажираме социално чувствителния бизнес да помогне. Ако всяка по-голяма фирма изработи по една рампа, църквите също ще станат достъпни за хората с увреждания.“

Петър Кичашки допълни, че подобни проблеми има и на много други места в това число в болнични заведения, социални служби, в част от районните общини и дори в Народното събрание, което той определи като „тежко недостъпно“ за хора с увреждания.

Албена Атанасова не можа да посочи точната бройка на районните общини, които към този момент са недостъпни за лицата с увреждания, но беше категорична, че посредством изготвяната стратегия, всяка година в бюджетите на тези общини ще бъде заложена сума за това проблемът да бъде разрешен. Към момента тя не се ангажира с точни срокове, но обеща, че много скоро мерки ще бъдат взети.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама