Кардиолози настояват за регистри на сърдечно-съдовите заболявания

18:04, 09 юни 17 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едно от основните предизвикателства в лечението и проследяването на пациентите със сърдечно-съдови заболявания и по-конкретно на тези със сърдечна недостатъчност е липсата на национални представителни данни, това каза в националния пресклуб на БТА кардиологът доц. Иво Петров.

„Проследяването на пациент, претърпял съдов инцидент, е от изключително значение за състоянието му.“, допълни той и подчерта, че комплексният подход, комбиниращ иновативни терапии и налични данни, ще оптимизира лечението на голяма група пациенти.

Около 140 хиляди души в страната ни на възраст над 50-години страдат от сърдечна недостатъчност, посочи проф. д-р Арман Постаджиян - председател на Дружеството на кардиолозите в България и близо половината от тях умират до 5 години след поставяне на дигнозата.

„Въвеждането на нови здравни технологии в лечението на сърдечната недостатъчност променя живота на пациентите и може да намали с 20 на сто риска от сърдечно-съдова смърт и хоспитализация.“, заяви проф. Цветана Кътова - началник на Отделение по неинвазивна кардиология в Националната кардиологична болница.

Тя посочи, че сърдечната недостатъчност ще бъде лечима, за което допринасят нови инструментални и медикаментозни терапии.

„Липсват центрове за физическа и психологическа рехабилитация на пациенти, претърпели сърдечно-съдов инцидент.“ каза доц. Пламен Гацов - заместник-началник на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София.

По думите му в момента по клинична пътека се предвижда само една седмица за рехабилитация, а са необходими най-малко три.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама