МОК вкарва смесените двойки по тенис на маса на игрите в Токио

10:51, 10 юни 17 / Спорт 25 370 Шрифт:
Автор:

Смесените двойки по тенис на маса ще бъдат в програмата на олимпийските игри в Токио през 2020 г., обявиха от Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) след свое заседание в Лозана. От 1926 г. те имат постоянно място на световните първенства, организирани от Международната федерация по тенис на маса (ITTF), но бяха пренебрегвани на олимпиадите.

Според президента на ITTF Томас Уейкърт решението е предизвикано от големия интерес към спорта по време на игрите в „Рио 2016“. На последното световно първенство в Дюселдорф преди седмица надпреварата при смесените двойки бе наблюдавана от 8000 души. На него японската двойка Касуми Ишикава и Махару Йошимура (на снимката) разбиха китайската хегемония и спечелиха титлата.

Първата реакция на Ишикава в японските медии е, че могат да сбъднат мечтата и на домашна сцена да превърнат след три години титлата на планетата в олимпийска.

По време на финала на смесени двойки в Дюселдорф в Япония отбелязаха 15% гледаемост от общата телевизионна аудитория. Смята се, че двубоите при тях е изключително вълнуващо и непредсказуемо събитие.

Дебютът на тениса на маса е на олимпийските игри  през 1988 г. в Сеул и на тях участват двама българи – Даниела Гергелчева и Мариано Луков. ITTF прави на два пъти опити да включи смесените двойки в програмата, но винаги неуспешно.

В Токио ще бъдат раздадени пет комплекта медали – мъже и жени сингъл, смесени двойки и отборно мъже и жени. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама