Ваня Иванова: Никола Петров е олицетворение на българина, с неговите позитиви и негативи

През миналата седмица беше премиерата на един от най-очакваните филми в последно време, озаглавен Никола Петров-Българинът. Както името красноречиво подсказва, филмът разказва за цялостната личност на великият борец, свързана със спортните му успехи, патриотизмът и социалната му отговорност. Жизненият му път е пресъздаден от колекционер, който събира сведения за него над 50 години.

По този повод репортер на Topnovini.bg се срещна с режисьорът на филма г-жа Ваня Иванова, за да разкаже всички интересни подробности около изготвянето му.

- Първо поздравления на филма, ВаняЧия беше идеята за създаването на този проект?

- Благодаря! Идеята дойде от бащата на сценаристката на филма Зорница Гюрова- Коста Гюров. Той е голям почитател на Никола Петров. Гюров изтъкна, че няма нито един филм за Никола Петров. За Дан Колов вече се появиха няколко, а за първият ни шампион, който е прославил България още през 1896 година въобще не е прожектиран такъв. Да си призная честно, аз не знаех много за него. Започнахме да търсим материали и се оказа, че той е имал много интересен живот. Истински образ на силен българин, който иска сам да управлява съдбата си.

- Как се стигна до реализацията му?

- Беше малко сложно. Нашето студио кандидатства за финансиране по различни програми. Аз се шегувам, че съм заслужим майстор на спорта в кандидатстването по проекти. Това е моята връзка със спорта. Получихме подкрепа от фондация „Български спорт“, които веднага възприеха нашата идея. Отпуснаха ни скромна сума пари, но ние се справихме, като добавихме и някои средства от други места. Със започването на работата се оказа, че много хора са готови да ни съдействат. Имаше доста хора, които са вдъхновени от неговия живот и успехи. Така въпреки ограничените ресурси завършихме филма.

- Защо решихте да направите филм именно за Никола Петров?

- Ами той е първият българин след Освобождението, който прославя името на страната ни и българщината. Той е основоположник на борбата в България. Един цитат от филма гласи, че Княжество България по онова време все още не е имало посланици и Никола Петров всъщност е представител на България  зад граница. Той печели много международни турнири. За него се говори, като за Никола Петров- Българинът, Никола Петров от България

- Защо избрахте това име за филма?

- Около името имаше известни спорове. В началото мислехме да се казва Никола Петров-Легендата. Но докато ние се наканим да направим този филм, излезе такъв за Нешка Робева и той се казваше Легендата. Бяхме се спряли на името легендата, защото около личността му има много митове. Като твърденията, че се е борил в Америка или е вдигал цели камиони и разни други неща, за които нямаме фактологически материали. Затова и мислехме дори да го озаглавим „Легендата и истината за Никола Петров“, но понеже има друг филм с подобно име, просто изместихме фокуса. В крайна сметка няма значение, че има легенди за някого. Най-важна е личността му. Той никога не се е борил под чужд флаг, не се е отказвал от себе си и името си. Винаги е казвал, че е българин. Това е и най-точното название на филма.

На премиерата на филма със сценариста Зорница Гюрова. Снимка: Topnovini.bg

- Колко време отне изготвянето на филма?

- Около 3 години.В това число слагам и проучването. По него се е извършил колосален изследователски труд от Зорница Гюрова. Проверила е цялата преса от онова време- френска, немска, руска, за да се знае на кои дати и в коя година, какво се е случвало. Снимките също бяха през определени периоди. Като цяло обработването на филма не ни отне много време, но предварителната работа беше много голяма-около 2 години.

- С какво се отличава личността на Никола Петров?

- Той беше непознат за мен. След всички проучвания, виждам в него едно олицетворение на българина, с всички позитиви и негативи. Позитивите са неговата индивидуалност, ,решителност, сила и благородство. Негативите са свързани с неговото бохемство, когато му се отвори възможност. Както казва неговият изследовател Нено Николов: ‚Най-силният противник за Никола Петров е самият той“. Невинаги достатъчно дисциплиниран и прозорлив.

- В какво се изразява социалната ангажираност на Никола Петров?

- Той помага много за възстановяването на родния му град Горна Оряховица, след опустошително земестресение, което буквално го помита. Петров е основен дарител за възстановяване на къщите.

Също така по време на първата световна война основава Червен кръст, като помага на ранените войници, раздава храна на нуждаещите се.

Той е и първият, който създава спортни клубове по борба за деца. Освен това ги тренира безплатно. Купува уреди, намира зали в които да тренират. 

Изобщо е имал визия за спортното развитие на българина.

- С какно ще запомните точно този филм?

- Това е най-дълго правеният от мен филм. Той ме научи на търпение. Другите филми се случваха много спонтанно и все нещо непредвидено се случваше. Докато тук работата с този исторически материал се получвава нещо като археологически разкопки. Трябва много внимателно да се следи нишката, откъде идва и накъде отива. С това ще го запомня-търпение и последователност.