Десетки миряни гледаха филм за Св. Лука Кримски в църквата "Рождество Христово" в Младост

11:41, 12 юни 17 25 430 Шрифт:
Автор:

Десетки миряни присъстваха на уникална по рода си прожекция на филм в църква. Документалната лента, дело на журналиста Ангел Бончев "Светителят хирург", е посветена на живота и великите открития в медицината на Св. Лука Кримски. 

Според автора, този филм е повод за размисъл в живота на всеки от нас и е добър пример, който трябва да последваме.

"Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Св. Лука Кримски е прекарал 11 години от живота си по затвори, тъй като е изповядвал православието. Бил е измъчван, но въпреки всичко той е бил категоричен, че расото си ще свали от гърба си само, ако свалят и кожата му", разказва Бончев. 

Снимка:Topnovini.bg

Небивал успех филмът е имал при прожекциите си в градовете Пловдив, Враца, Видин, Бургас, Стара Загора и испанската столица Мадрид. 

"На първото му излъчване в София лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е дал изключително висока оценка на целия екип на филма "Светителят хирург", като го определи като велико дело в съвременния бездуховен свят", споделя още авторът Ангел Бончев.

Снимка:Topnovini.bg

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век, благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т.нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. 

Снимка:Topnovini.bg

Християните в храма "Рождество Христово" в Младост станаха свидетели на разтърсващи истории и преживявания на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Много от тях не скриха сълзите си по време на прожекцията, а след нейния край се помолиха на иконата и част от мощите на светеца, които бяха донесени специално в храма за 56-годишнината от смъртта му (починал на 11 юни 1961 г).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама