Растат проблемите в информационната сигурност

13:09, 12 юни 17 25 732 Шрифт:
Автор: Антоан Николов
Инцидентите, свързани с информационната сигурност в България, се увеличават, съобщиха от Държавната агенция "Електронно управление". Само през май месец са регистрирани над 130 инцидента от Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност - CERT България, сочи редовният месечен бюлетин на центъра. Над 5400 IP адреса са засегнати от най-различни атаки по интернет. 
 
Най-честите сигнали (40%), постъпили в CERT България, са свързани с блокирането на достъпа на хората до важна онлайн информация. Това са т. нар. DdoS атаки. Много голяма част от компютрите - 23%, са заразени с фишинг. Този вид вирус се получава чрез e-mail и служи за кражба на самоличност чрез интернет пространството - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки, адреси, електронни пощи и т.н. 
 
Около 22% пък са получените оплаквания за заразени със зловреден софтуер компютри.  
 
Именно през месец май беше осъществена една от най-мащабните атаки за разпространение на рансъмуер - WannaCray. Затова на интернет страницата на CERT Bulgaria - www.govcert.bg са публикувани някой много важни съвета, свързани с информационната сигурност. 
 
Експертите апелират постоянно да се следи за нови защитени версии и актуализации на използвания софтуер и фърмуер. Те призовават за повишено внимание по време на сърфирането в интернет, както и да поддържаме с резервни копия офлайн данните от компютрите.
 
През изминалия месец от CERT България са отправили 16 предупреждения за ъпдейти, отстраняващи уязвимости в сигурността на продукти на Adobe, Apple, Cisco, Google, Intel firmware, Joomla!, Microsoft, Mozilla, Samba, TrendMicro и WordPress.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама