Отнемат разрешителното на архитект заради НДК

14:19, 12 юни 17 25 884 Шрифт:
Автор:
Има вероятност разрешителното за работа на арх. Станиславов да бъде отнето заради ремонтите в НДК, научи Topnovini.bg. При проектирането за реконструкция не са спазени изискванията за авторското право. 
 
"Отнемането на разрешителното още не е факт. Има сигнал срещу арх. Станиславов, но се събират доказателства. Той може да обжалва решението", потвърдиха пред Topnovini.bg от Камарата на архитектите в България. 
 
Срещу НДК има и досъдебно производство, потвърди и говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова. Всичко около активната дейност за ремонти и реконструкции на НДК, ръководени от директора Мирослав Боршош, във връзка с председателството на България на ЕС, тъне в далавери и мъгла. 
 
Вече се заговори, че върху лъскавата мраморна настилка се поставят плочки от теракот. А алуминиевият таван в Зала 3 на Двореца е свален. Според наши източници, алуминият е предаден на вторични суровини за 500 000 лв. 
 
"Този таван е правен специално за зала 3 по поръчка от Италия", спомнят си пред Topnovini.bg по-възрастните служители на Двореца.
 
На 17 август 2016 г. вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев, като упражняващ правата на държавата в НДК, оформя протокол за увеличаване капитала на НДК със 17 млн. лв. В него е записано следното: „Средствата от увеличението на капитала да бъдат разходвани целево за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на дружеството за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г."
 
Въпросните 17 млн. лв. са влезли по сметката на НДК на 22 август 2016 г., в която към оня момент е имало едва 62 хил. лв.
 
Месеци преди това пък, управляваното от Боршош НДК е било под заплаха да остане без ток. Дълго време не са си плащали сметките и от ЧЕЗ уведомяват директора, че спират тока и ще си търсят парите със съдия изпълнител. Дворецът дължи близо 460 000 лв. за ток. В същото време Боршош си осигурявал медиен комфорт - как, само той си знае!
 
 
 
По времето на служебния кабинет на Герджиков, вицето, което отговаря за председателството на България - Деница Златева, е на път да уволни Мирослав Боршош. Времето минава и докато управляващите умуват, той пак запазва поста си.
 
От Дирекция НАГ на Столичната община пък обясниха Topnovini.bg, че разрешителното за ремонтите и реконструкцията не се дават от тях, а от ДНСК. Втори ден Topnovini.bg очаква отговора на ДНСК. 
 
Първоначално промените в НДК са замислени като сериозна реконструкция и пристрояването на специална козирка за пристигащите гости от ЕС. Всичко обаче започва без съответните разрешителни. 
 
Проектът е готов и конструктивните промени трябва да се извършат. В последния момент кабинетът Герджиков решава, че няма да се пипа конструкцията, тъй като се вдига голям скандал около липсата на одобрение от притежателят на авторските права. Тогава започва да се говори само за вътрешен ремонт и това е вратичката, с която Мирослав Боршош се измъква, за да не се вадят разрешителни, а всичко минава като текущ ремонт, подмяна на настилки и инсталации.
 
Ето и официалната позиция на ръководството НДК по повод публикациите в медиите:
 
Във връзка с тенденциозни и неверни публикации в медиите се налага да заявим категорично, че нищо в изложената фактология не отговаря на истината. 
ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК. Изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчитат прозрачно пред обществеността и подлежат на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и редица институции. Както отпускането на първите 17 млн лв., така и отпускането на вторите 28 млн лв. за адаптацията и преустройството на НДК във връзка с Председателството се осъществяват с Решение на Министерски съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи, включващи представители на над 10 институции.
 
От парите за ремонта на сградата за Председателството се покриват единствено разходи, свързани с този ремонт. Всички фирми, сключили договори за дейности по ремонта на НДК, получават плащанията си редовно. До момента са извършени плащания за предпроектни проучвания и изготвяне на идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК с обобщени предварителни количествено-стойностни сметки; за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конферентна техника; за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.“; за упражняване на независим строителен надзор при  възстановяване на строителни книжа във връзка с дигиталното заснемане и съставяне на технически паспорт на основната сграда на НДК; за упражняване на независим строителен надзор по време на строителството на обект „Преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на ППБСЕС 2018“; административни разходи за разрешителни и др.
 
Не отговаря на истината и твърдението, че до момента пресцентър за нуждите на Председателството не е проектиран. На специална пресконференция през ноември миналата година ръководството на НДК представи детайли по идейния архитектурен проект за преустройството и адаптацията на сградата, включващи подробности за бъдещия международен пресцентър с превръщането на зала 6 в зала за пресконференции, с изграждането на работни места за журналисти и с изграждането на тв и радио кабини.
Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански  гранитогрес.
 
Обръщаме внимание, че през последните месеци са направени десетки срещи с медиите и акции по отчитане на вложените в ремонта средства. На този фон появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК. В разрез с всички журналистически стандарти се тиражира непроверена и невярна информация, която цели да дискредитира не само една от най-прозрачно работещите институции в държавата – НДК, но и да навреди на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама