След труса от 6,3 край Измир, проф. Емил Ботев разкри каква е опасността за България

17:48, 12 юни 17 25 1191 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

След земетресението с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер, което бе регистрирано днес следобед в района на турския град Измир, репортер от Topnovini.bg се свърза със сеизмолога проф. Емил Ботев от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. 

Експертът обясни, че причината трусът да е усетен и у нас е, че е станал на около 300 км. южно от България. По думите му, в страната ни на места е бил почувстван с магнитуд от 3-4 степен по Рихтер. Професор Ботев обясни, че дори някои по-чувствителни хора на по-високите етажи в София, също са усетели земетресението. 

Сеизмологът успокои, че то не е пряко свързано с територията на България и няма опасност за страната ни. Ботев все пак предупреди, че сега предстоят множество вторични трусове, които обаче ще бъдат много по-леки, в сравнение с първичното земетресение и едва ли ще бъдат почувствани в страната ни. 

Професор Ботев изключи възможността да се образува цунами, защото "брегът е от тип, който не позволява подобно явление". Освен това, магнитудът не е чак толкова голям, за да има подобен риск, както и епицентърът не е чак толкова далеч от сушата. Специалистът обаче не изключи, че в Измир е възможно да има леки поражения по сградите.

"Това не е т.нар. катастрофални или разрушителни земетресения, които са от магнитуд 7, 8 и повече. Тези, които станаха в Тихия океан бяха с магнитуд 9. Това във Фукушима беше 9,1, в Индонезия - 9,3, така че трусът в Измир не е чак толкова сериозен и засега няма опасност за нас", завърши проф. д-р Емил Ботев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама