Отварянето на мината в Грънчарица ще е апокалипсисът на Велинград

13:55, 14 юни 17 25 1013 Шрифт:
Автор:

По-голямата част - 70 на сто от волфрамовото находище Грънчарица, се намира във вододайната зона на Велинград. Това заяви пред репортер на Topnovini.bg инж. Емил Вълков. Той е инженер със специалност електромеханика и 6 години е работил в Маданския минен регион.

Вече стана ясно, че седемчленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Община Велинград срещу разкриването на мина Грънчарица. Това, на практика, е даване на зелена светлина на концесионера "Ресурс I".

Оказва се обаче, че по концесията има доста пропуски, за които велинградчани дори не подозират. Всички те са в двата ОВОС-а от 2014 и 2016 г., заяви пред Topnovini.bg инж Емил Вълков.

"Първо, в ОВОС от август 2014 г., се казва, че разстоянието от мината до Велинград е 18 км. Това е лъжа. Реално, разстоянието от там до крайните улици на кв. Чепино е 8.625 км, твърди експертът. Доста опасно е разкриването на рудника, защото той е във водосборен район, при който на запад е билото на планината, на юг е р. Места, на север - реките Чепинска и Марица. Но никъде в ОВОС не се говори за вододайната зона", категоричен е Вълков. 

"От 5600 декара концесионна площ 70% са водни източници за питейна вода на Велинград и това също го няма в ОВОС. Според Закона за природните богатства, земите подлежат на принудително отчуждаване от концесионера. А ние знаем, че той е приготвил 300 000 лв., за да изкупи земята на Грънчарица. Една част от нея е горски фонд, другата е общинска земя и останалото е на частни лица. Това означава, че вододайната зона на Велинград преминава в частни ръце", разкрива още притеснителни факти експертът.

Той припомня, че в концесията никъде не се споменава какво количество руда ще се добива годишно и какво е процентното съдържание на метала в рудата. Във всички концесионни договори се упоменава какво е количеството годишно и кой ще го контролира. В този случай, се стимулира сивата икономика и казусът с Челопеч ще се повтори и във Велинград, убеден е геологът.

"Не се споменава никъде какви газове и прах ще изхвърля Централната вентилационна уредба на рудника. Рудничните газове са смес от атмосферен въздух и токсични газове. Те съдържат азотен окис, азотен двуокис и въглероден окис. И всичко това ще се разпространява от вентилационната система на 295 м, това е над 300 декара отровена земя във вододаен район на града. Другото обезпокоително е, че на територията на концесионната площ ще се депонира баластра на площ 138 декара с височина 35 м и тази маса носи отрицателните качества на рудничната прах", обяснява инж. Вълков.

В доклада за ОВОС от 2014 г. пише, че в рудата се съдържа пирит и арсенопирит и това ще е във водадайна зона.

Геологът припомня, че преди години от Асарел медет бяха изпуснали неконтролирано течност и реките в пазарджишките реки се оцветиха, а рибата бе изтребена. 

"Известно ли е на хората във Велинград, че големината на рудното тяло на Грънчарица е с дължина 3500 м и височина 450 м. Значи започва от кота 1130 м и завършва на кота 880 м, което е само 100 м от нивото на Клептуза, която е на 780 м", продължава със стряскащите факти инж. Емил Вълков.

Особено важно е местните хора да знаят и другите подробности около дейността, която ще извършва концесионера. 

"По данни на рудника, в него ще бъдат взривени 16 520 т. експлозиви. 1 кг при химическата реакция на взривяването отделя до 1000 литра отровни газове. 16 250 тона ги превърнете в кг и умножете по 1000 и ще видите колко токсични газове ще се отделят при взривяването във волфрамовата мина на Грънчарица", изчислява специалистът.

Според него, всичко това ще се изсмуче от рудника и чрез Централната вентилационна уредба ще се изхвърли на повърхността, което е над 6 млн. куб. м. Хеопсовата пирамида е с обем 2 260 000 куб. м, а в недрата на земята на Грънчарица ще се отвори дупка близо три пъти по голяма от Хеопсовата пирамида. И целият този взривен материал ще се пренесе на повърхността. Освобождаването на 6 млн. куб. м ще подсекат всички зидове и водните жили. никой не може да каже накъде ще потече тази вода.

"В момента този планински масив е напукан, а минната дейност направо ще го разруши. През града ще се извозва тази руда. В концесията, която е за 35 години и според заявление в ОВОС количеството руда ще е 285 000 тона годишно, което за 35 години е над 9,5 млн. тона и всичко това ще се превозва с 20-тонни самосвали през града. В обратна посока, към Грънчарица ще бъдат превозвани тежки минни съоръжения като трошачки, трансформатори и др. Така през Велинград ще мине товар над 15 млн. тона", пресметнал е още геологът инж. Емил Вълков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама